Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

BP: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης – Δεν θα μπορέσει η πράσινη ενέργεια να διαβρώσει τα ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία

BP: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης – Δεν θα μπορέσει η πράσινη ενέργεια να διαβρώσει τα ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία

Μια δυσοίωνη εικόνα περιγράφει η εταιρεία πετρελαίου, ΒΡ, στην ετήσια έκθεσή της σχετικά με την πορεία της μετάβασης στην ενέργεια διεθνώς.

Ο όμιλος υπογραμμίζει ότι ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε σε φάση «ενεργειακής πρόσθεσης», καθώς οι νέες ΑΠΕ που προστίθενται δεν επαρκούν για να καλύψουν την παραπάνω ζήτηση για ενέργεια χρόνο με το χρόνο, πόσο μάλλον να αντικαταστήσουν την υφιστάμενη. Η ΒΡ προσθέτει ότι αυτού του είδους η ενεργειακή πρόσθεση έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, όπως π.χ. όταν ο άνθρακας έγινε το καθιερωμένο καύσιμο και αργότερα όταν πήρε τη σκυτάλη το πετρέλαιο.

Και στις δύο περιπτώσεις τα προηγούμενα καύσιμα συνέχισαν να χρησιμοποιούνται και δεν αντικαταστάθηκαν.

«Η πρόκληση για το παγκόσμιο σύστημα είναι για πρώτη φορά ιστορικά να κινηθεί από την πρόσθεση προς την αντικατάσταση. Αυτό συμβαίνει μονάχα όταν η “νέα” ενέργεια ξεπερνά την αύξηση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης ώστε να πέσει η “παλαιά” ενέργεια», αναφέρει στο κείμενο. Με βάση τις υφιστάμενες πολιτικές κατευθύνσεις, η ΒΡ προβλέπει ότι η παρούσα δεκαετία θα είναι μια ακόμη δεκαετία πρόσθεσης.

Η ενέργεια χαμηλών ρύπων θα αναπτυχθεί κατά 40%, αλλά παράλληλα θα διογκωθεί και η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
Από τις αρχές του 2030 αναμένεται αλλαγή του παραδείγματος, αλλά όχι με τον απαιτούμενο ρυθμό για τους κλιματικούς στόχους.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2050 τα ορυκτά καύσιμα θα καλύπτουν περί τα δύο τρίτα της πρωτογενούς ενέργειας διεθνώς, σύμφωνα με την πετρελαϊκή.

Το αποτέλεσμα είναι, βάσει της έκθεσης, ότι η παγκόσμια θέρμανση έχει μια πιθανότητα 50-50 να ξεπεράσει το επίπεδο των 2,5 βαθμών Κελσίου

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις