Πέμπτη, 15 Αυγ.
36oC Αθήνα

BayWa: Το σχέδιο στήριξης του γερμανικού κολοσσού

BayWa: Το σχέδιο στήριξης του γερμανικού κολοσσού

Ο υπερχρεωμένος προμηθευτής πράσινης ενέργειας BayWa υποστηρίζεται από τις πιστώτριες τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση άνω του μισού δισ. ευρώ. Μια ομάδα βασικών τραπεζών παρέχει ένα δάνειο ύψους 272 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15.8.2024) η BayWa.

Ωστόσο, οι σημαντικότερες τράπεζες παραιτήθηκαν από την αποπληρωμή των προηγουμένως χορηγηθέντων δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt.

Επιπλέον, οι δύο βασικοί μέτοχοι, η Bayerische Raiffeisen Beteiligungs (BRB) και η αυστριακή Raiffeisen Agrar Invest (RAIG), παρέχουν δάνεια συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ. Η BRB και η DZ Bank αγοράζουν επίσης το 45,3% της σταυροειδούς συμμετοχής της BayWa στην BRB Holding έναντι 120 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της BayWa αντέδρασε στην είδηση αυτή με άλμα της τιμής της έως και 8% και εξακολουθούσε να σημειώνει άνοδο σχεδόν 3% σήμερα το πρωί. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την BayWa, θα λάβει συνολικά 547 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν τις επόμενες ημέρες. Οι δανειακές συμβάσεις, όμως, ισχύουν μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Με βάση τις εποικοδομητικές συζητήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τότε μια ιδέα για μια βιώσιμη αναδιοργάνωση και μια νέα ρύθμιση χρηματοδότησης βάσει του σχεδίου έκθεσης αναδιάρθρωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η BayWa είναι ο μεγαλύτερος έμπορος γεωργικών και δομικών υλικών της Γερμανίας με περίπου 24.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Μετά από ταχεία επέκταση, ο όμιλος υποφέρει από ένα μεγάλο βουνό χρέους συνολικού ύψους περίπου 5,6 δισ. ευρώ.

Σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων, η εταιρεία αγόρασε μια επιχείρηση μήλων στη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, και ανέπτυξε αιολικά και ηλιακά πάρκα σε όλο τον κόσμο. Καθώς η Baywa δραστηριοποιείται πλέον σε 50 χώρες, μια κατάρρευση θα προκαλούσε αναταραχή στη γεωργική αγορά σε όλο τον κόσμο.

Ο όμιλος υποφέρει τώρα από τις υψηλές πληρωμές τόκων. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Baywa πλήρωσε 97 εκατ. ευρώ σε τόκους δανείων στις τράπεζες.

Η Baywa επέστησε την προσοχή στη δύσκολη κατάστασή της στα μέσα Ιουλίου, όταν η εταιρεία ανέθεσε στον Roland Berger έκθεση αναδιοργάνωσης με αναφορά στην «τεταμένη κατάσταση χρηματοδότησης».

Το κύριο πρόβλημα είναι η κατάσταση στη θυγατρική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BayWa r.e., η οποία αναπτύσσει αιολικά και ηλιακά πάρκα και λειτουργεί και η ίδια ορισμένα από αυτά. Μετά την αύξηση των επιτοκίων, έχει γίνει πιο δύσκολη η πώληση των έργων, τα οποία δεσμεύουν πολλά κεφάλαια.

Εκκρεμεί μακροπρόθεσμη αναδιοργάνωση

Η BayWa έχει πλέον βοηθηθεί από τις οικονομικές της δυσκολίες βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. Ο Roland Berger, μια διεθνής εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, που προσέλαβε το διοικητικό συμβούλιο, πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεσή του για την αναδιάρθρωση στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δισεκατομμύρια του χρέους, δεν αναμένεται ότι όλα θα είναι όπως πριν για την BayWa. Κατά πάσα πιθανότητα, οι σύμβουλοι θα συστήσουν στην εταιρεία να πωλήσει μετοχές της προκειμένου να επανέλθει σε πιο σταθερή βάση.

Η επέκταση της BayWa καθοδηγήθηκε ιδίως από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Κλάους Γιόζεφ Λουτζ (Klaus Josef Lutz), ο οποίος παρέδωσε πέρυσι την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου στον Μάρκους Πόλινγκερ (Marcus Pöllinger). Στις αρχές του τρέχοντος έτους, υπήρξε ένας αγώνας εξουσίας μεταξύ των δύο. Ο Λουτζ έχασε και εγκατέλειψε τη θέση του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» στα τέλη Ιουλίου, ο Λουτζ άσκησε κριτική στον Πόλινγκερ με ασυνήθιστα άμεσο τρόπο: «Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος δεν είναι ίσως ο κατάλληλος διευθύνων σύμβουλος για τις τρέχουσες προκλήσεις».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις