Site icon NewsIT

Berkshire: Μειώνει κατά το ήμισυ την επένδυσή της στην Apple

04.08.2024 | 11:05
Berkshire: Μειώνει κατά το ήμισυ την επένδυσή της στην Apple

Η Berkshire Hathaway μείωσε σχεδόν κατά 50% την επένδυσή της στην Apple, στο πλαίσιο μιας τεράστιας εκστρατείας πωλήσεων κατά το β’ τρίμηνο, η οποία έστειλε το χρηματικό υπόλοιπο του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett) σε ρεκόρ 276,9 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, η Berkshire προχώρησε σε πώληση μετοχών της Apple αξίας 75,5 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε το Σάββατο (3.8.2024) ο Όμιλος με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα. Τα λειτουργικά κέρδη του 2024 αυξήθηκαν σε 11,6 δισ. δολάρια έναντι 10 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο το 2023.

Ο Μπάφετ ξεφορτωνόταν μετοχές, καθώς ο δείκτης μετοχών S&P 500 σημείωνε ράλι, καταγρράφοντας υψηλό ρεκόρ στα μέσα Ιουλίου, αν και ο δείκτης έχει μειωθεί σε καθεμία από τις τρεις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ανησυχίας ότι η ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη έχει υπερβεί τα όρια. Την Παρασκευή, τα εργασιακά στοιχεία υπογράμμισαν τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και ο S&P υποχώρησε κατά 1,8%.

«Θα μπορούσατε να συμπεράνετε ότι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι πώλησης», δήλωσε ο Jim Shanahan, αναλυτής της Edward Jones που καλύπτει την Berkshire. «Ήταν ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας πωλήσεων από ό,τι περιμέναμε».

Η Berkshire του Μπάφετ έχει, επίσης, μειώσει σημαντικά το μερίδιο της Bank of America, το μεγαλύτερο τραπεζικό της στοίχημα. Η Berkshire έχει μειώσει αυτή τη θέση κατά 8,8% από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με την κατάθεση που έγινε αργά την Πέμπτη.

Η Berkshire δυσκολεύτηκε να βρει τρόπους να αξιοποιήσει το βουνό των μετρητών της, καθώς οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν στα ύψη και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη. Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τον Μάιο, ο Μπάφετ δήλωσε ότι δεν βιάζεται να τα ξοδέψει «εκτός αν πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι που έχει πολύ μικρό ρίσκο και μπορεί να μας αποφέρει πολλά χρήματα».

Η Berkshire έχει χρησιμοποιήσει πιο πρόσφατα την επαναγορά μετοχών ως έναν τρόπο για την αξιοποίηση των μετρητών, αλλά ακόμη και αυτό έχει γίνει πιο δύσκολο τους τελευταίους μήνες με τη μετοχή της να σημειώνει ρεκόρ. Η Berkshire αγόρασε περίπου 345 εκατ. δολάρια από δικές της μετοχές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το μικρότερο ποσό από τότε που η εταιρεία άλλαξε την πολιτική επαναγοράς το 2018.

Από τότε που η Berkshire αποκάλυψε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της στην Apple το 2016, ο Μπάφετ εκμεταλλεύτηκε τα κέρδη για να συσσωρεύσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Η Berkshire είχε δαπανήσει μόλις 31,1 δισ. δολάρια για τις 908 εκατ. μετοχές της Apple που κατείχε μέχρι το τέλος του 2021. Τώρα οι περίπου 400 εκατ. μετοχές του στην Apple αποτιμώνται στα 84,2 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου.

Ο Μπάφετ δήλωσε στη συνέλευση των μετόχων του Μαΐου ότι η Apple ήταν μια «ακόμη καλύτερη» επιχείρηση από δύο άλλες στις οποίες κατέχει μετοχές, την American Express και την Coca-Cola. Είπε τότε, ότι η Apple θα παραμείνει πιθανότατα η κορυφαία συμμετοχή του, υποδεικνύοντας ότι φορολογικά ζητήματα είχαν αποτελέσει κίνητρο για την πώληση.

Η Apple ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 6,5% στα 14,7 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο, χάνοντας την πρόβλεψη της Wall Street για 15,3 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα αναζωπύρωσαν τους φόβους, ότι η Apple χάνει έδαφος σε μία από τις σημαντικότερες αγορές της. Η Apple έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Κίνα, ενώ η κυβέρνηση έχει περιορίσει τη χρήση ξένης τεχνολογίας σε ορισμένους χώρους εργασίας. Η κινεζική οικονομική ανάπτυξη έχει, επίσης, επιδεινωθεί.

Ο Shanahan της Edward Jones δήλωσε ότι η κλίμακα των πωλήσεων της Apple από τον Buffett κατά το β’ τρίμηνο δείχνει ότι ο θρυλικός επενδυτής μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμη.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version