Επιχειρήσεις

Capsis Elite Resort: «Νέα εποχή» για το ιστορικό ξενοδοχείο – Από το «κανόνι» στη Hines

Στη Hines «περνά» μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό, το ιστορικό ξενοδοχείο της οικογένειας Καψή στην Αγία Πελαγία Κρήτης.

Το άλλοτε πολυτελές τουριστικό θέρετρο των καλλιτεχνικών «αστέρων» και των πολιτικών, πουλήθηκε για 125 εκατ. ευρώ, μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης και οι τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως το τίμημα αυτό αποτέλεσε μία αναπάντεχα θετική έκπληξη, καθώς ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες.

Το ξενοδοχείο ανήκε στην Ντία Καψή, εκπρόσωπο δεύτερης γενιάς της οικογένειας που, όταν άνοιξε το ξενοδοχείο «Ομόνοια» στη καρδιά της Αθήνας, έφερε την επανάσταση στον τουριστικό τομέα της χώρας.

Το θέρετρο αποτέλεσε το επίσημο ξενοδοχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σχετικά με την μετάβαση του ξενοδοχείου στη Hines επισημαίνεται ότι η επιτυχία της διαδικασίας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάδειξη της μοναδικότητας του ξενοδοχείου, στον περιορισμό των αβεβαιοτήτων που συνόδευαν το asset στο ελάχιστο καθώς και στην παράλληλη προσέλκυση των κατάλληλων επενδυτών. Αυτοί οι στόχοι είχαν εξάλλου, τεθεί εξαρχής από την ομάδα ειδικής διαχείρισης, με ειδική διαχειρίστρια την κυρία Ευδοκία Παπανδρέου, την εταιρία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton, την δικηγορική εταιρία Ανδρέας Αγγελίδης και Συνεργάτες και την εταιρία Zeus International.

Μετά από την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 1.155 κλινών στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, πρόκειται να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην τουριστική ανάπτυξη τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα της χώρας.

 

Η πολύπαθη ιστορία

Το ξενοδοχείο ανήκε στην Κωνσταντίνα (Ντία) Καψή, όμως τον Απρίλιο του 2010 είχε βγει σε πλειστηριασμό ο κινητός εξοπλισμός του για υψηλά χρέη της ιδιοκτήτριας. Την ίδια σχεδόν περίοδο η ίδια είχε αναγκαστεί να «χάσει» και το Metropolitan Capsis Hotel Rhodes στο νησί των Ιπποτών, λόγω υψηλών χρεών.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, οι πιστώτριες τράπεζες έθεσαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το Τουριστικό Συγκρότημα ιδιοκτησίας της κ. Ντ. Καψή στην Κρήτη, μετά από πολυετή δικαστική αντιπαράθεση για υποχρεώσεις που υπερβαίνουν μαζί με άλλες οφειλές, προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές, τα 180 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση διενέργειας ανεξάρτητου δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου.

Το ένδοξο παρελθόν

Από την κατασκευή του, το ξενοδοχείο γνώρισε μεγάλες δόξες, καθώς στους χώρους του φιλοξενήθηκαν πολιτικοί, αστέρες του θεάματος, καλλιτέχνες, μεγαλοεπιχειρηματίες κι άλλοι.  Το ξενοδοχείο ανήκε στην Ντία Καψή, πρωτότοκη κόρη του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, τα ονόματα των οποίων είναι συνδεδεμένα με την ξενοδοχειακή ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

 

Η ιστορία της οικογένειας Καψή

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αίγυπτο ο Θάνος Καψής καταγόταν από πλούσια οικογένεια με παράδοση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.  Παρά τις σπουδές του στην νομική προτιμούσε να ασχολείται με τις κατασκευές.  Η Μαρίκα Καψή με καταγωγή από την Κρήτη γεννήθηκε στην Αθήνα σε μία μικροαστική οικογένεια με πέντε αδέλφια. Τα πρώτα χρόνια του κοινού τους βίου το ζεύγος Καψή ασχολούνταν με κινηματογραφικές επιχειρήσεις και εκμεταλλευόντουσαν τα σινεμά Ορφέα, Μaxim, Αλεξάνδρα, Ακάδημο, Διονύσια και Αμιράλ.  Το επιχειρηματικό μυαλό της οικογένειας ήταν η Μαρίκα. Με δική της πρωτοβουλία συνεργάστηκαν με τον Δημητριάδη έμπορο υφασμάτων για να χτίσουν το ξενοδοχείο Ομόνοια εκεί που βρίσκεται σήμερα το Hondos Center.

Πρωτοπόρο για την εποχή του, αποτέλεσε το πρώτο ξενοδοχείο όπου κάθε δωμάτιο διέθετε ξεχωριστό μπάνιο. Ανάλογους συνεταιρισμούς για τη δημιουργία ξενοδοχείων έκαναν με επιχειρηματίες της εποχής όπως Βάρδα, Θεοδόση, Θεοδωρακόπουλο.  Από το 1986 που πέθανε η Μαρίκα Καψή και μέχρι το 1989 υπήρχε στενή συνεργασία στο επιχειρηματικό κομμάτι μεταξύ της Ντίας, της αδελφής της Λένας και του πατέρα τους Θάνου.  Όμως με το δεύτερο γάμο του πατέρα τους οι δύο αδελφές χάραξαν διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους.  Η Ντία κράτησε τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη και τη Ρόδο και η Λένα το ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάποια ακίνητα, καθώς και το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής
Στο 10μηνο του 2024 τα επιχειρηματικά δάνεια «έτρεξαν» με ρυθμό 8,5% - Με θετικό ρυθμό κινούνται τα καταναλωτικά, κλείνουν σταδιακά το αρνητικό έδαφος τα στεγαστικά
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής