Κατά 24% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Cenergy Holdings το α΄ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με σημερινή (29.5.2024) ανακοίνωση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) της Cenergy Holdings διαμορφώθηκε σε 54,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 24%, έχοντας σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους στο 13,7%.
Παράλληλα, οι πωλήσεις της Cenergy Holdings ανήλθαν σε 396 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 4%.
Οι δύο τομείς παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις, διαμορφώνοντας τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 23,6 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 54%. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024.
Τα σχέδια επέκτασης σε όλα τα κύρια εργοστάσια του Ομίλου βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση αναπροσαρμοσμένου EBITDA (α-EBITDA) για το οικονομικό έτος 2024 σε επίπεδα μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε: «Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οφείλεται στο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο και στην ικανότητά μας να εκτελούμε αποτελεσματικά απαιτητικά ενεργειακά έργα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από το όριο των 3 δισ.ευρώ με ισχυρές δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Η απαιτούμενη επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις κύριες μονάδες παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική μας για οργανική ανάπτυξη και εξυπηρετώντας το όραμά μας να χαράξουμε μια δυναμική πορεία στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας».
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 και ανήλθαν σε 396 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον τομέα των καλωδίων, όπου ο κύκλος εργασιών από ενεργειακά έργα αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023.
Παράλληλα, η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων παρέμεινε ισχυρή, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις, εξασφάλισε υψηλότερο αναπροσαρμοσμένο EBITDA σε απόλυτα μεγέθη, επιτυγχάνοντας διψήφια περιθώρια κέρδους.
Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε στα 54,4 εκατ. ευρώ (+24% σε ετήσια βάση), καθώς και οι δύο τομείς βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ συνέχισαν να εστιάζουν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, γεγονός που οδήγησε σε ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων.
Το περιθώριο EBITDA του Ομίλου ανήλθε στο 13,7%, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που είχε επιτευχθεί το α’ τρίμηνο του 2023.
Η επιτυχής εκτέλεση των ενεργειακών έργων παραμένει ο κύριος μοχλός της λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς παρέχει μια σταθερή βάση σε ένα περίπλοκο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Τα βασικά έργα που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο αναφοράς ήταν τα καλώδια και οι σωλήνες χάλυβα. Αναλυτικότερα:
Καλώδια: Προχώρησε σημαντικά η εγκατάσταση του έργου διασύνδεσης «με το κλειδί στο χέρι» Λαύριο – Σέριφος / Σέριφος – Μήλος (4 η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με συνολικό μήκος καλωδίων 170 χλμ.), ενώ ολοκληρώθηκε η παραγωγή των καλωδίων 66kV για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η παραγωγή των πρώτων παρτίδων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στη Ταιβάν. Τέλος, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024, προχώρησε η εκτέλεση αρκετών άλλων έργων, όπως το Ost Wind 3 για την 50 Hertz, η παραγωγή καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Revolution στις ΗΠΑ και για τη διασύνδεση Σουηδίας-Δανίας.
Σωλήνες Χάλυβα: Τα κύρια έργα που εκτελέστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αφορούσαν τους σωλήνες συνολικού μήκους 155 χλμ. για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar από την Chevron και έναν χερσαίο αγωγό στην Αυστραλία. Συνολικά, το μείγμα των έργων που εκτελέστηκαν από τη Σωληνουργεία Κορίνθου ήταν πιο ευνοϊκό σε όρους κερδοφορίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οδηγώντας σε βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία για τον τομέα.
Τα επιτόκια παρέμειναν υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου με το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος να παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (17,0 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ).
Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν πάνω από 50% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 και ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023).
Τα κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια πορεία και ανήλθαν στα 23,6 εκατ. ευρώ (15,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023), αντιπροσωπεύοντας το 6,0% των εσόδων (έναντι 4,0% αντίστοιχη περσινή περίοδος).