Site icon NewsIT

EnEarth: Σε διαβούλευση η αίτηση για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

30.09.2024 | 14:06
EnEarth: Σε διαβούλευση η αίτηση για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Τη σημασία της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στην Ελλάδα τόνισε ο Νικόλας Ρήγας, Head of Carbon Storage στην EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη βάση του Net Zero Industry Act που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αυξανόμενα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχουν καταστήσει μονόδρομο τη δέσμευση και την αποθήκευση CO2 για τη βιομηχανία, που δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς εκπομπές (hard-to-abate industry).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεσόγειο ήδη έχουν δρομολογηθεί δύο projects αποθήκευσης CO2, στον Πρίνο και στη Ραβέννα της Ιταλίας με συνολική δυναμικότητα, όμως, που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών που φθάνουν τους 75 εκατ. τόνους συνολικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι κρίσιμο να υπάρξει αποτελεσματική και με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα διαχείριση από τη δημόσια διοίκηση, καθώς και συνεχής συνεργασία με τους διαχειριστές (Operators), με στόχο τα projects να μην κινδυνεύσουν από την γραφειοκρατία.

«Η EnEarth κατέθεσε τον Ιούνιο στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) την αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης για το project του Πρίνου, ενώ στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αναμένει τον έλεγχο της πληρότητας του σχετικού φακέλου», ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της εταιρείας.

Σημειώνεται, ότι αυτές οι επισημάνσεις διατυπώθηκαν από τον κ. Ρήγα στο πλαίσιο του συνεδρίου «14th Annual Capital Link Operational Excellence in Shipping Forum», που διοργανώθηκε από το Capital Link Forum, καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας «The Capacity Building Workshop», που συνδιοργανώθηκε από το Global CCS Institute, την ΕΔΕΥΕΠ και την EBN, την υπό κρατικό έλεγχο ενεργειακή εταιρεία της Ολλανδίας που επενδύει στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, της ενεργειακής μετάβασης και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version