Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

FTI: Άμεση λύση στο πρόβλημά τους ζητούν οι εργαζόμενοι του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα

FTI: Άμεση λύση στο πρόβλημά τους ζητούν οι εργαζόμενοι του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα

Μετά τη χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου ταξιδιών στην Ευρώπη, FTI (Γερμανία), η τύχη εκατοντάδων εργαζομένων στη χώρα μας βρίσκεται στον αέρα. Εκατοντάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται στη θυγατρική με την επωνυμία Meeting Point Hellas A.E., εκφράζουν την έντονη και εύλογη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις υπηρεσίες και το εμπόριο ανέλαβε πρωτοβουλίες ουσίας και την περασμένη Πέμπτη (13.6.2024) απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας την άμεση ανάληψη πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας, καθώς οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες.

Εν συνεχεία το Σάββατο (15.6.2024) απέστειλε μεταφρασμένη στα γερμανικά επιστολή στο δικηγόρο Axel Bierbach, διορισμένο από τα Γερμανικό Δικαστήριο εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης και ως προσωρινό διαχειριστή αφερεγγυότητας, της Δικηγορικής Εταιρείας Müller-Heydenreich Bierbach & Kollegen (Μόναχο), ζητώντας να συμπεριλάβει στις παροχές αφερεγγυότητας του Γερμανικού Ταμείου Αφερεγγυότητας, καθώς και σε κάθε άλλη κοινωνική πρόνοια που κατατείνει στην προστασία των εργαζομένων, το σύνολο των εργαζομένων της FTI στην Ελλάδα.

Διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς μπορούν να αναζητήσουν αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους. Παράλληλα όμως η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με τον FTI και οι οποίες με τη σειρά τους απασχολούν εργαζόμενους – μέλη μας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τις αρχές Ιουνίου που έσκασε το «κανόνι» στην FTI δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα. Και επειδή κάποιοι θα προστρέξουν να ισχυριστούν ότι την περασμένη Παρασκευή (14.6.2024) άλλαξε η πολιτική ηγεσία, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι -όπως σε κάθε Υπουργείο- υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί παράγοντες στο Υπουργείο Εργασίας που παραμένουν «εγγυητές της συνέχειας» και χρήζουν της διαχρονικής εμπιστοσύνης του ίδιου του Πρωθυπουργού, παρά τις εναλλαγές των Υπουργών.

Οι επιστολές μας έχουν συγκοινοποιηθεί στα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία αν μη τι άλλο όφειλαν να λειτουργήσουν προπαρασκευαστικά και να μας έχουν καλέσει.

Καλούμε λοιπόν και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να σπεύσει ταχέως διότι μπροστά στην αδράνεια και την αδιαφορία της πολιτείας, δεκάδες παραιτήσεις τρομοκρατημένων συνάδελφών μας λαμβάνουν χώρα μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν το κρίσιμο για εκείνους και τις οικογένειές τους εισόδημα της σεζόν.

Επισυνάπτουμε για τους εκπροσώπους του τύπου τις 2 επιστολές μας: α) Την από 13/6/2024 επιστολή προς την κα Δόμνα Μιχαηλίδου, β) Την από 15.6.2024 επιστολή μας (German and Greek version) προς το δικηγόρο Axel Bierbach, διορισμένο
από τα Γερμανικό Δικαστήριο εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης και ως προσωρινό διαχειριστή αφερεγγυότητας.

Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία και με την ΠΟΕΕΤ που καλύπτει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του ομίλου και τα Εργατικά Κέντρα, θα αναληφθούν ακόμα πιο δυναμικές πρωτοβουλίες.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις