Site icon NewsIT

Goldman Sachs: Γιατί δεν έχει τελείωσει ακόμη η πτώση στις χρηματαγορές

06.08.2024 | 14:22
Goldman Sachs: Γιατί δεν έχει τελείωσει ακόμη η πτώση στις χρηματαγορές

Η αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά συνεχίζει να αναμένει ότι θα αποφευχθεί η πτωτική κίνηση της αγοράς.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs κατέγραψε στην έκθεσή της τον κίνδυνο διόρθωσης των αγορών εντός του καλοκαιριού εξαιτίας των υψηλών αποτιμήσεων, των αυξημένων προσδοκιών για τα κέρδη του β’ τριμήνου και της ευάλωτης συγκέντρωσης της αγοράς.

Ωστόσο, οι επενδυτές ερμήνευαν τα κακά νέα ως καλά και ευελπιστούσαν να μειωθούν τα επιτόκια παρόλο που οι δείκτες της τράπεζας είχαν επιδεινωθεί.

Αφού οι παγκόσμιες μετοχές ενισχύθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από το κατώτερο επίπεδο του Οκτωβρίου 2023 και μετά από μία από τις μεγαλύτερες περιόδους χωρίς πτώση μεγαλύτερης του 5% τα τελευταία 20 χρόνια, ήρθε η διόρθωση.

Το μεγαλύτερο μέρος του ράλι της αγοράς των μετοχών από τις αρχές του 2024 οδηγήθηκε από υψηλότερες αποτιμήσεις. Τους τελευταίους μήνες οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν χωρίς χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες, υποδεικνύοντας και πάλι τον αυξανόμενο εφησυχασμό, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα ακριβή ερεθίσματα του ξεπουλήματος δεν μπορούν να εξηγηθούν από ένα μόνο συμβάν, αλλά από πολλούς σχετικούς παράγοντες.

Ενδείξεις για ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική υφίστανται, κυρίως σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα, εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2024 εστίασαν το ενδιαφέρον στους κινδύνους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4,3% και τους φόβους ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, ίσως έχουν καθυστερήσει να μειώσουν τα επιτόκια.

Η ανησυχία ότι η ανάπτυξη χάνει δυναμική ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν έχει επιδεινωθεί από την χαλάρωση των carry trades, σύμφωνα με την Goldman.

Μια άνοδος 10% του γεν έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποστηριζόμενη από την άνοδο των ιαπωνικών επιτοκίων, προκάλεσε κατάρρευση των ιαπωνικών μετοχών, οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες στο γεν και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ακόμη, οι υψηλές προσδοκίες για την κερδοφορία του β’ τριμήνου των εταιρειών, κυρίως των τεχνολογικών, των ΗΠΑ προκαλούν ανησυχίες. Όσες εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες «τιμωρήθηκαν» από την αγορά και όσοι κλάδοι και αγορές ήταν ηγέτες, από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα, έμειναν πίσω και το αντίστροφο.

Με βάση την ανάλυση της Goldman, η αντιστροφή των μετοχών και των ηγετών της αγοράς αποτελεί όχι μόνο αντανάκλαση «τεχνικών» παραγόντων και θέσεων των επενδυτών, αλλά και αντανάκλαση των μεταβαλλόμενων θεμελιωδών μεγεθών. 

Σε αυτή τη φάση μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση, αναφέρει η τράπεζα. Οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν υψηλές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ακόμη και με τις χθεσινές κινήσεις (5 Αυγούστου), η παγκόσμια αγορά μετοχών σημειώνει άνοδο 20% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 8% φέτος. Το τρέχον P/E για τον S&P 500 εξακολουθεί να είναι πάνω από 20x. Οι αποτιμήσεις έχουν συμπιεστεί με το ξεπούλημα, αλλά και πάλι μέτρια σε σύγκριση με την ιστορία. Ο δείκτης MSCI AC World έχει δει το P/E να μειώνεται κατά μόλις δύο μονάδες, από 18,5x σε 16,5x.

Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι το P/E θα μπορούσε να πέσει περίπου στο 18x με τον S&P 500 να υποχωρεί στις 4.800 μονάδες, σε ένα σενάριο ύφεσης. Επιπλέον, η συγκέντρωση της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ έχει μειωθεί μόνο ελαφρά κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι συγκέντρωσης παραμένουν αυξημένοι.

Ο θεμελιώδης δείκτης Bull/Bear απομακρύνθηκε από την πρόσφατη διόρθωση από τα υψηλότερα επίπεδά του στις αρχές Ιουλίου, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτός ο δείκτης περιλαμβάνει έξι θεμελιώδεις παράγοντες που, όταν όλοι μαζί βρίσκονται στα άκρα, τείνουν να αυξάνουν τους κινδύνους μιας bear market ή μιας περιόδου χαμηλών αποδόσεων. Η υψηλή αποτίμηση και η άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ από ένα χαμηλό επίπεδο είναι δύο από τα στοιχεία που είναι πιο «τεντωμένα» και υποδηλώνουν ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από το κίνδυνο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version