Τρίτη, 30 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Hermes: Πως «εξαφανίστηκαν» μετοχές 13 δισ. ευρώ – Τι ισχυρίζεται ο κληρονόμος

Hermes: Πως «εξαφανίστηκαν» μετοχές 13 δισ. ευρώ – Τι ισχυρίζεται ο κληρονόμος

Ένας ογδοντάχρονος κληρονόμος της πολυτελούς περιουσίας της Hermès, ο οποίος προκάλεσε διαμάχη πέρυσι για το σχέδιό του να αφήσει τα χρήματά του στον κηπουρό του, μπορεί τελικά να μην έχει πολλά να χαρίσει.

Στην τελευταία ανατροπή του μακροχρόνιου μυστηρίου που περιβάλλει την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου Nicolas Puech, το ελβετικό δικαστήριο απέρριψε αυτόν τον μήνα τους ισχυρισμούς του 81χρονου κληρονόμου της Hermès ότι ο πρώην διαχειριστής του πλούτου του είχε ρόλο στην εξαφάνιση της περιουσίας του.

Οι δικηγόροι του Puech δήλωσαν στο δικαστήριο ότι δεν κατέχει πλέον τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία: περίπου 6 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ (13 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην ελεγχόμενη από την οικογένεια Hermès International SCA. Το μερίδιο αυτό θα τον καθιστούσε τον μεγαλύτερο επενδυτή στον προμηθευτή τσαντών Birkin και πολύχρωμων μεταξωτών κασκόλ που ιδρύθηκε το 1837.

Η εταιρεία έχει έκτοτε επεκταθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας πολυτελείας και έχει καταστήσει την οικογένεια Hermès την πλουσιότερη οικογένεια της Ευρώπης. Η φατρία, η οποία αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, έχει καθαρή αξία περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Γενεύης στις 12 Ιουλίου δεν διαπίστωσε καμία απόδειξη ότι ο οικονομικός σύμβουλος Eric Freymond διαχειρίστηκε κακώς την περιουσία του Puech ή ότι ο απομονωμένος κληρονόμος πέμπτης γενιάς της Hermès εξαπατήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καλύπτει περισσότερες από δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της οποίας πωλήθηκε τουλάχιστον μέρος των μετοχών. 

«Η «γιγαντιαία απάτη» της οποίας έπεσε θύμα ήταν μη ανιχνεύσιμη από τους κοινούς θνητούς», αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν σαφείς και δεν είχαν επαρκή υποστήριξη.

Ο δικηγόρος του Puech, Gregoire Mangeat, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι του Freymond, Γιάννης Σακκάς και Stephane Grodecki, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που περιλαμβάνει «σκληρά λόγια» κατά του ενάγοντος. Η υπόθεση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το διαδικτυακό περιοδικό Gotham City. 

Διαρκές αίνιγμα

Η δικαστική απόφαση αποτελεί μέρος των συνεπειών της προσπάθειας του μεγιστάνα της πολυτέλειας Bernard Arnault, ιδρυτή της LVMH, να αποκτήσει τον έλεγχο της Hermès πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Απέτυχε, αλλά ο Puech έγινε απόβλητος της οικογένειας λόγω του υποτιθέμενου ρόλου του στον τρόπο με τον οποίο ο Arnault συγκέντρωσε κρυφά μερίδιο στην εταιρεία.

Η τύχη του ποσοστού του Puech, περίπου 5,7%, παραμένει ένα διαρκές αίνιγμα από την αναμέτρηση, η οποία έληξε το 2014, όταν ο Arnault άρχισε να ξετυλίγει το 23% της συμμετοχής του και ο Puech αποχώρησε από το εποπτικό συμβούλιο της Hermès.

Σε μια ένδειξη ότι το μερίδιο εξακολουθεί να απασχολεί, σε μια κλήση κερδών την Πέμπτη, ένας αναλυτής ρώτησε τον εκτελεστικό πρόεδρο της Hermès Axel Dumas για το αν ο Puech κατέχει τις μετοχές. «Δεν έχουμε τρόπο να τις δούμε και να τις ελέγξουμε», απάντησε ο Dumas.

Η ελβετική απόφαση αφήνει αναπάντητο το ερώτημα της τύχης των μετοχών. Προσφέρει, ωστόσο, μια ματιά στις τρέχουσες συνθήκες του Puech.

Πέρυσι, ο κάτοικος του Orsieres στο ελβετικό καντόνι Valais, ο οποίος περιγράφεται στα δημόσια έγγραφα ως Γάλλος υπήκοος με καλλιτεχνική παιδεία, προσπάθησε να ακυρώσει το συμβόλαιο κληρονομιάς με το Ίδρυμα Ισοκράτης, αφού φέρεται να ξεκίνησε τις διοικητικές διαδικασίες για να υιοθετήσει τον μεσήλικα κηπουρό του στον οποίο θα κληροδοτούσε μέρος της περιουσίας του. Η απόφαση αυτή άφησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα σε εκκρεμότητα και έκτοτε έχει αναβάλει τις νέες επιχορηγήσεις. 

Στην ελβετική υπόθεση, ο Puech ισχυρίστηκε ότι ο πλούτος του προερχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις μετοχές του στην Hermès και ότι δεν κατέχει πλέον καμία από αυτές, αλλά δεν το συνειδητοποίησε επειδή ο Freymond έλαβε όλες τις τραπεζικές του δηλώσεις. Το δικαστικό έγγραφο περιγράφει μια περίοδο 24 ετών κατά την οποία ο Puech βασίστηκε στον Freymond για τη διαχείριση της περιουσίας του.

Ξεκινώντας το 1998, ο Puech άρχισε να μεταβιβάζει σε ελβετικές τράπεζες μετοχές της Hermès που τελικά θα αριθμούσαν 6 εκατομμύρια. Από εκείνη τη χρονιά, έδωσε στον Freymond μια σειρά από υπογεγραμμένες εντολές για να επιβλέπει τους λογαριασμούς του. Από το 2001, οι μετοχές πωλούνταν, αγοράζονταν και μεταβιβάζονταν μέσω μιας από τις τράπεζες.

Το κρίσιμο είναι ότι καταγράφηκε κέρδος 53,7 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις μετοχών σε μια περίοδο σχεδόν δύο ετών έως τον Οκτώβριο του 2010, τον ίδιο μήνα που ο Arnault αποκάλυψε στην οικογένεια Hermès ότι είχε συγκεντρώσει μερίδιο στην εταιρεία. Ο Puech δεν είχε «αντιρρήσεις» για την είσοδο του εξωτερικού επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της Hermès και μάλιστα τον θεωρούσε «σύμμαχο», σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται στο δικαστικό έγγραφο. Η οικογένειά του, ωστόσο, ανέπτυξε μια στρατηγική που τελικά κατάφερε να κρατήσει τον Arnault μακριά. 

Ανταλλαγές μετοχών

Ο Puech ακύρωσε τις εντολές του Freymond τον Οκτώβριο του 2022, ξεκίνησε να κάνει απολογισμό της περιουσίας του και να οργανώσει τη διαδοχή του, σύμφωνα με την ελβετική απόφαση. Ένα χρόνο αργότερα κατέθεσε τρεις αγωγές κατά του Freymond, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι ο διαχειριστής περιουσίας απέκρυψε πληροφορίες και δεν ήθελε και δεν μπορούσε να επιστρέψει τις μετοχές της Hermès. Οι άλλες αφορούσαν τη διαχείριση του ιδρύματός του, τα δάνεια και άλλες επενδύσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Puech παρέδωσε οικειοθελώς τη διαχείριση των υποθέσεών του στον Freymond, μεταξύ άλλων υπογράφοντας πολυάριθμα κενά έγγραφα και δίνοντας πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο Puech δεν είπε ποτέ ότι εξαπατήθηκε ή ότι δεν κατάλαβε τι υπέγραφε, παρά μόνο ότι άφησε επιλογές για την αύξηση του πλούτου του στον Freymond. Θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει τη συμφωνία τους ανά πάσα στιγμή, δήλωσε το δικαστήριο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις