Σάββατο, 29 Ιουν.
30oC Αθήνα

Intrakat: Περιμένει 3+1 υπογραφές για έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ

Intrakat: Περιμένει 3+1 υπογραφές για έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ

Το προσεχές διάστημα η Intrakat αναμένεται να υπογράψει τρία έργα συνολικού ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη κτηριακών υποδομών, μέσω μοντέλου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ειδικότερα, ο όμιλος Intrakat αναμένεται να βάλει και επίσημα στο χαρτοφυλάκιο έργων του, ήτοι μέσω υπογραφής των σχετικών συβάσεων, τις φοιτητικές εστίες της Κρήτης με προϋπολογισμό άνω των 210 εκατ. ευρώ, τις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλίας με προϋπολογισμό κατασκευής 90 εκατ. ευρώ, αλλά και το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, μια ΣΔΙΤ αρχικής εκτιμώμενης αξίας 140 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, ο όμιλος αναμένει θετικές εξελίξεις για ένα ακόμα έργο. Ειδικότερα, στην τελική ευθεία για τις υπογραφές οδεύει και ο διαγωνισμός για το αρδευτικό έργο σε Αμβρακία – Αμφιλοχία – Βάλτο, προϋπολογισμού περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Το κείμενο της σύμβασης εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρουσιάστηκε στη Βουλή και στη συνέχεια αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση. Κατά συνέπεια, στην Intrakat αναμένουν σύντομα υπογραφές αξίας… άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Οι φοιτητικές εστίες σε Κρήτη και Θεσσαλία

Αναφορικά με το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», η Intrakat θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όσον αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σε Βόλο και την Λαμία), η Intrakat θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές/ερευνητικές υποδομές.

Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών.

Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Τα δύο αυτά μεγάλα έργα εκτιμάται ότι θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα στέγασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή και στα δύο πανεπιστήμια και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των φοιτητών. Και στις δύο περιπτώσεις, αναθέτουσες αρχές είναι τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Το νέο κτήριο της Γ.Γ. Υποδομών

Όπως αναφέραμε, η Intrakat, σε συνεργασία με την Redex (όμιλος Κοπελούζου), αναμένουν την υπογραφή της σύμβασης και για την υλοποίηση του νέου κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Το νέο κτήριο θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της στο κτήριο της Οδού Πειραιώς 166, όταν στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, συμβάλλοντας σημαντικά και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων.

Εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ή αλλιώς των 90 εκατ. ευρώ στα 30 έτη.

Η διάρκεια της ΣΔΙΤ ορίστηκε σε 30 χρόνια, εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Εγγειοβελτιωτικά έργα στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας

Το πρόβλημα της άρδευσης όσο και της αποχέτευσης στην περιοχή έχει ως συνέπεια την κατασπατάληση των υδατικών πόρων, τη μη αξιοποίηση της γης, και την οικονομική υστέρηση από την μη συστηματική καλλιέργεια, που επηρεάζει τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροτικής καλλιέργειας.

Οι παρεμβάσεις αφορούν αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης και αποστράγγισης, έργα μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού.

Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μείωση των κατακλίσεων στην πεδινή ζώνη και μείωση της συχνότητας ζημιών στις καλλιέργειες μέσω των αποχετευτικών/αντιπλημμυρικών έργων, εξασφάλιση αρδευτικού νερού καλής ποιότητας στο σύνολο των καλλιεργειών στην περιοχή των έργων, έκτασης 33.500 στρεμμάτων, σωστή διαχείριση, μεταφορά και κατανομή του διαθέσιμου νερού κ.α.

Ο εκτιμώμενος χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών και παράδοσης του συγκεκριμένου έργου είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις