Site icon NewsIT

Lego: Αναπτύσσεται αλματωδώς και ξεπερνά τους ανταγωνιστές της

28.08.2024 | 15:56
Lego: Αναπτύσσεται αλματωδώς και ξεπερνά τους ανταγωνιστές της

A view shows the Lego logo outside their headquarters in Billund, Denmark, April 25, 2024. REUTERS/Jacob Gronholt Pedersen

Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) όπως και τα κέρδη του κατασκευαστή παιχνιδιών Lego εκτοξεύτηκαν το α΄εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με σημερινή (28.8.2024) ανακοίνωση της δανέζικης επιχείρησης. 

Συγκεκριμένα, ο τζίρος της Lego αυξήθηκε κατά 13% (4,15 δισ. ευρώ), ενώ τα τα κέρδη της σκαρφάλωσαν κατά 16% στα 800 εκατ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lego, Νιλς Κρίστιανσεν (Niels Christiansen), δήλωσε: «Χρησιμοποιήσαμε τη στέρεη οικονομική μας βάση για να αυξήσουμε περαιτέρω τις δαπάνες για στρατηγικές πρωτοβουλίες».

Η Lego αύξησε σημαντικά το ποσοστό των βιώσιμων υλικών στα προϊόντα του και κατάφερε να ξεπεράσει την ύφεση του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Το 2023, τα έσοδα είχαν αυξηθεί μόνο κατά 2%. Ωστόσο, οι Σκανδιναβοί βρίσκονταν σε καλή θέση, καθώς η παγκόσμια αγορά παιχνιδιών υποχώρησε κατά 7%.

Ο Κρίστιανσεν εξηγεί την επιτυχία ως εξής: «Το χαρτοφυλάκιό μας συνεχίζει να είναι σχετικό με όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα ενδιαφέροντα και αυτό οδηγεί σε σημαντική ζήτηση σε όλες τις αγορές».

Οι έμποροι λιανικής πώλησης παιχνιδιών το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. «Η απλή αρχή της συγκέντρωσης των δομικών στοιχείων το ένα πάνω στο άλλο εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση», επισημαίνει ο Tobias Schonebeck, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λιανικής πώλησης παιχνιδιών Schäffer από το Osnabrück.

Συνεπώς, η Lego βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τους μεγάλους ανταγωνιστές της. Ο τζίρος της Hasbro, η οποία κατέχει εμπορικά σήματα όπως η Monopoly, η Nerf και η Furby, μειώθηκε κατά σχεδόν το ένα πέμπτο σε περίπου 1,8 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2024.

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η εταιρεία εξακολουθούσε να βρίσκεται στο κόκκινο. Τώρα οι Αμερικανοί έχουν καταγράψει κέρδη λίγο κάτω από 200 εκατ. δολάρια.

Οι πωλήσεις της εταιρείας παραγωγής Mattel, μειώθηκαν κατά 1%, φτάνοντας στα 1,9 δισ. δολάρια. Η αμερικανική εταιρεία απέφυγε οριακά τις ζημίες όπως και το προηγούμενο έτος: Τα κέρδη ανήλθαν σε περίπου 29 εκατ. δολάρια – ένα κλάσμα των κερδών της Lego.

Σύμφωνα με τους Δανούς, μόνο το α’ εξάμηνο του 2024 κυκλοφόρησαν στα καταστήματα 300 νέα σετ από τα πολύχρωμα πλαστικά τουβλάκια. Ένα από τα best seller ήταν η σειρά «Icons» με εξελιγμένα μοντέλα κλασικών οχημάτων, για παράδειγμα. Οι σειρές «City», «Technic», «Star Wars» και «Harry Potter» ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλείς στους καταναλωτές.

Η Lego επενδύει στα δικά της καταστήματα και εργοστάσια

Η Lego διαθέτει συνολικά 1090 καταστήματα και σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της. Ο όμιλος έχει ήδη ανοίξει 41 νέα καταστήματα φέτος. 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές της, η Lego παράγει επίσης στα δικά της εργοστάσια. Οι Δανοί κατασκευάζουν επί του παρόντος νέα εργοστάσια στο Βιετνάμ και στις ΗΠΑ και οι παραγωγικές δυνατότητες επεκτείνονται στο Μεξικό, την Ουγγαρία και την Κίνα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία, αυτή η ειδική προσέγγιση αποδίδει για τη Lego. Συγκριτικά, η παγκόσμια αγορά παιχνιδιών συρρικνώθηκε κατά 1% το α’ εξάμηνο του 2024.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version