Δευτέρα, 26 Αυγ.
33oC Αθήνα

Meyer Burger: Γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών ματαιώνει τα σχέδια της για τις ΗΠΑ και ετοιμάζει αναδιάρθρωση 

Meyer Burger: Γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών ματαιώνει τα σχέδια της για τις ΗΠΑ και ετοιμάζει αναδιάρθρωση 

Ο βιομηχανικός κατασκευαστής φωτοβολταϊκών, Meyer Burger, ακύρωσε τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στις ΗΠΑ. Η εξαγγελθείσα παραγωγή ηλιακών κυψελών στην πολιτεία του Κολοράντο Σπρινγκς δεν είναι επί του παρόντος οικονομικά βιώσιμη, όπως ανακοίνωσε η ελβετική εταιρεία σήμερα (26.8.2024).

Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής του ομίλου φωτοβολταϊκών έπεσε κατά σχεδόν 50% σε λιγότερο από 2,14 ελβετικά φράγκα κατά την έναρξη των συναλλαγών. Από το υψηλό τους επίπεδο την άνοιξη του 2023, οι μετοχές έχουν χάσει το 98% της αξίας τους.

Η κίνηση αυτή μειώνει, επίσης, την ανακοινωθείσα κερδοφορία της, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt.

Ως εκ τούτου, η Meyer Burger προωθεί ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους. Αυτό θα επηρεάσει την τοποθεσία Hohenstein – Ernstthal στη Σαξονία, καθώς και τις εγκαταστάσεις στην Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ασία, δήλωσε εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση.

Meyer Burger: Οι ηλιακές κυψέλες συνεχίζουν να προέρχονται από την Bitterfeld – Wolfen

Η επέκταση της παραγωγής φωτοβολταϊκών μονάδων στην αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα με 1,4 γιγαβάτ θα συνεχιστεί προς το παρόν.

Ωστόσο, αυτή θα αυξηθεί αρχικά «μόνο σε μια παραγωγική ικανότητα 1,4 γιγαβάτ αντί για 2,1 γιγαβάτ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Οι ηλιακές κυψέλες για τις αυτοπαραγόμενες μονάδες θα συνεχίσουν να προέρχονται από το γερμανικό εργοστάσιο στο Bitterfeld – Wolfen.

Η Meyer Burger ανέβαλε σήμερα την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων μεγεθών της για δεύτερη φορά μέσα σε μιάμιση εβδομάδα, για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο όμιλος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από οικονομική άποψη. «Η ανακοίνωση της Meyer Burger δείχνει ότι οι προοπτικές της εταιρείας είναι πολύ δύσκολες», λέει ο Erkan Aycicek, αναλυτής της LBBW.

Η επέκταση στις ΗΠΑ ήταν επομένως η τελευταία λύση για τον κατασκευαστή μονάδων που σημειώνει ζημίες εδώ και χρόνια.

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών μάχεται για την επιβίωσή της

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meyer Burger, Gunter Erfurt, ζήτησε βοήθεια από το Βερολίνο. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία και δεν κατέληξε σε λύση ούτε μετά από εντατικές συζητήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι τελευταίοι εναπομείναντες παραγωγοί μονάδων στη Γερμανία, όπως οι Meyer Burger, Solarwatt και Heckert Solar, ανακοίνωσαν κλείσιμο, περικοπές και μέτρα αναδιάρθρωσης.

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών δεν αγωνίζεται μόνο για την επιβίωσή της στη Γερμανία. Αν και η ζήτηση για ηλιακές μονάδες βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε κρίση. Πριν από μήνες, η βιομηχανία προειδοποίησε για τις συνέπειες της ραγδαίας αύξησης του αριθμού φθηνών μονάδων από την Κίνα που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές των συστημάτων στην αγορά ηλιακής ενέργειας έχουν πέσει από τα 30 λεπτά ανά βατ στην αιχμή στα 13 λεπτά, μια πτώση σχεδόν 56%. Ακόμη και οι ηγέτες της αγοράς στην Κίνα αντιμετωπίζουν πλέον οικονομικές δυσκολίες. Κανείς δεν μπορεί να παράγει κερδοφόρα σε αυτές τις τιμές.

Για τον πρωτοπόρο Meyer Burger, οι ΗΠΑ ήταν επομένως μια απόπειρα διαφυγής. Η εταιρεία στήριζε τις ελπίδες της κυρίως στις επιδοτήσεις του επενδυτικού προγράμματος Inflation Reduction Act (IRA), αλλά «στις ΗΠΑ, το κόστος επένδυσης για πολλά αγαθά έχει αυξηθεί πρόσφατα», εξηγεί μια εκπρόσωπος. Και οι προγραμματισμένες φορολογικές πιστώσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων δεν έχουν υλοποιηθεί στο αναμενόμενο ποσό.

Η Meyer Burger ήθελε να βγει από το κόκκινο με ένα μείγμα επιδοτήσεων, δανείων και αύξησης κεφαλαίου. Αυτό θα απαιτούσε κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 450 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ωστόσο, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το ποσό.

Στους κύκλους του κλάδου, η Meyer Burger θεωρείται εδώ και καιρό ότι απειλείται. Με την ακύρωση της παραγωγής κυψελών στις ΗΠΑ, το ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η εταιρεία.

Η μείωση της παραγωγής μονάδων στο Goodyear θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόβλημα. Εξάλλου, η Meyer Burger έχει ήδη συμφωνίες αγοράς για ένα μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης δυναμικότητας.

Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτές μπορούν να τηρηθούν. Η εταιρεία το κρατάει ανοιχτό και γράφει ότι οι «υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς» μπορούν «πιθανότατα να τηρηθούν». 

Η αρχική κατάσταση στη Γερμανία δεν έχει αλλάξει, λέει ο αναλυτής Aycicek. «Το πολιτικό περιβάλλον δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς». Επομένως, η Meyer Burger «θα δυσκολευτεί να παραμείνει ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», λέει ο εμπειρογνώμονας.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις