Site icon NewsIT

Motor Oil και ΔΕΗ: Δρομολογούν από κοινού γενναίες επενδύσεις στο υδρογόνο

14.01.2022 | 11:37
Motor Oil και ΔΕΗ: Δρομολογούν από κοινού γενναίες επενδύσεις στο υδρογόνο

Στην «κούρσα» της κρίσιμης για την ενεργειακή μετάβαση τεχνολογίας του υδρογόνου, μπαίνουν οι εταιρείες Μότορ Όιλ Ελλάς και ΔΕΗ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης, για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture), έργων στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου. Στο κοινό μετοχικό σχήμα, η Μότορ Όιλ θα συμμετέχει με 51% και η ΔΕΗ με 49%

Η Κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε. και εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Mότορ Όιλ Ελλάς Α.Ε, ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα.

Η σκοπούμενη Κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

Ενεργειακή μετάβαση

Οι εταιρείες Μότορ Όιλ και ΔΕΗ, αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας που θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας του υδρογόνου, με προτάσεις που οδηγούν μελλοντικά στη χρήση του σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως βιομηχανία, θαλάσσιες, χερσαίες μεταφορές κι αλλού.

Οι δυο εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο».

Νέες παραγωγικές μονάδες

Στην λίστα, με τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ομίλους, η πρόταση της Motor Oil αφορά μονάδα παραγωγής υδρογόνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών και τη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Η εταιρεία έχει εκπονήσει ήδη μελέτη για τη χρήση του υδρογόνου ως ναυτιλιακού καυσίμου διεθνούς αγοράς, ενώ η πρόταση περιλαμβάνει και σύνδεση της μονάδας που θα κατασκευαστεί με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, έχει κι αυτή υποβάλλει το επενδυτικό της ενδιαφέρον, καταθέτοντας δύο προτάσεις, που αφορούν την κατασκευή δύο μονάδων υδρογόνου σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, ισχύος 100 MW η κάθε μία απ’ αυτές.

Tags: ,

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version