Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Noval Property: Η πορεία του επενδυτικού πλάνου των 340 εκατ. και ο στόχος για χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ

Noval Property: Η πορεία του επενδυτικού πλάνου των 340 εκατ. και ο στόχος για χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ

Η Noval Property μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει το πρόγραμμα επενδύσεων των 340 εκατ. ευρώ που έχει στα σκαριά έως το τέλος της δεκαετίας. Μάλιστα, στόχος της είναι να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της από τα 540 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ. 

Σ’ αυτήν τη φάση των επενδύσεων, τα δύο πιο εμβληματικά projects που υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ είναι το μεγάλο πράσινο γραφειακό συγκρότημα στο πρώην ακίνητο «Kodak» και η μεγάλη αστική ανάπλαση στην οδό Πειραιώς. Η Noval Property σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 571 εκατ. ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Καπετανάκο, στο πλαίσιο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πράσινο χαρτοφυλάκιο.

Από αυτό, το 75% αποτελούν ακίνητα εισοδήματος, που είναι πλήρως μισθωμένα και έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις. Το υπόλοιπο 25% αφορά ακίνητα τα οποία είναι υπό ανάπτυξη. Το 99% επίσης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας είναι επικεντρωμένο στην Ελλάδα και το ¼ έχουν περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.

Ο κ. Καπετανάκος σχολίασε και τις εξελίξεις που υπήρχαν στο μεγαλύτερο πράσινο γραφειακό συγκρότημα που χτίζεται αυτήν τη στιγμή στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα, η ΕΥ Ελλάδος προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης δύο κτηρίων του υπό κατασκευή συγκροτήματος “The Grid”, που αναπτύσσεται από τις Noval Property και Brook Lane Capital και έχει σχεδιαστεί από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

Το νέο, βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων θα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι, και αναμένεται να παραδοθεί στο πρώτο μισό του 2025 για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση της εταιρείας να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Η EY θα μισθώσει δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος υποστήριξε ότι «σχεδόν δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του εμβληματικού μας έργου “The Grid”, με ιδιαίτερη χαρά προχωρήσαμε στην υπογραφή μακροχρόνιας μίσθωσης για δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος γραφείων με την EY Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, η μίσθωση από την EY, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ανάθεση της κατασκευής σε εργολάβο εγνωσμένης αξίας, και την αποδεδειγμένη εμπειρία μας και εξειδίκευση στη διαχείριση έργων, επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να υλοποιούμε με επιτυχία την ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας ακινήτων, όπως είναι το “The Grid”».

Το δεύτερο έργο στο οποίο επικεντρώνεται η Noval αφορά την μεγάλη ανάπλαση που θα υλοποιήσει στην περιοχή της οδού Πειραιώς 248-252. Πρόκειται για επένδυση ύψους 169 εκατ. ευρώ, όπου προβλέπεται δημιουργηθούν σε μια έκταση 106.000 τ.μ. χώροι γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχειακή, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας 56.740 τ.μ., καθώς και πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης 22.620 τ.μ. γραφεία, ξενοδοχεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κ.α.

Η μεγάλη επένδυση της Noval, που θα ξεκινήσει το 2025 έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτήσεων, έχοντας ενόψει το σημαντικό χρονικό ορόσημο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις μέσω του πολεοδομικού εργαλείου του ΕΣΧΑΣΕ.

Το 2025 θα ολοκληρωθεί επίσης η ανακατασκευή υπάρχοντος κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199, στο Μαρούσι συνολικής δόμησης περίπου 7.000 τ.μ., επένδυση 13,2 εκατ. ευρώ.

Πιο σύντομα, εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθούν δύο ακόμη επενδύσεις της Noval. Η ανακατασκευή κτιρίου επί της Αρδηττού 40 – 42, στο Μετς (4.000 τ.μ.) με χρήσεις γραφείων και κατοικιών, επένδυση 10,2 εκατ. και η ανέγερση νέου (κατ’ επέκταση υφιστάμενου ακινήτου) σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων επί της Χειμάρρας 16 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, επένδυση 32 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις