Τετάρτη, 28 Αυγ.
33oC Αθήνα

Nvidia: Σε «αναμμένα κάρβουνα» για τα αποτελέσματα της η Wall Street – Θα κρίνουν πόσο βιώσιμη είναι η ανάκαμψη των 4 τρισ. δολαρίων

Nvidia: Σε «αναμμένα κάρβουνα» για τα αποτελέσματα της η Wall Street – Θα κρίνουν πόσο βιώσιμη είναι η ανάκαμψη των 4 τρισ. δολαρίων

Το ράλι των σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων στις μετοχές της Nvidia κατά τη διάρκεια των δύο περίπου ετών από το ξεκίνημα λειτουργίας του ChatGPT έχει ουσιαστικά καθορίσει την πορεία της Wall Street, δίνοντας στον γίγαντα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μια υπέρμετρη επιρροή σε μια πληθώρα δεικτών μετοχών.

Η Wall Street έγινε μάρτυρας αυτής της επιρροής κατά τη διάρκεια της πτώσης των μετοχών νωρίτερα αυτό το μήνα και της επακόλουθης ανάκαμψης, κατά την οποία ο δείκτης S&P 500 ανέκτησε απώλειες στη κεφαλαιοποίηση 4 τρισ. δολαρίων μεταξύ 5 και 23 Αυγούστου, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας που ειδικεύεται στους πλέον ανεπτυγμένους ημιαγωγούς που χρησιμεύουν στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, αυξήθηκε περισσότερο από 28% σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Τώρα, με τα αποτελέσματα της εταιρείας να είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς την Τετάρτη (28.08.2024), οι επενδυτές θα είναι «κολλημένοι» στις οθόνες τους για να προετοιμαστούν για τυχόν άγριες διακυμάνσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα αποτελέσματα της Nvidia αναμένεται να στείλουν τις μετοχές της σχεδόν 10% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε ανοδικά, είτε καθοδικά, μια εξέλιξη που θα «κινητοποιήσει» περίπου 300 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η κατασκευάστρια τσιπ αντιπροσωπεύει το 6,7% του S&P 500, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον ευρύ δείκτη αναφοράς μετοχών μετά την Apple. Έχει επίσης μια στάθμιση άνω του 8% στον Nasdaq και αποτελεί το 14% του δείκτη Philadelphia Semiconductor Index.

Η αύξηση των πωλήσεων θα είναι το επίκεντρο της προσοχής στα αποτελέσματα της Nvidia, καθώς προηγούμενες εκθέσεις αποτελεσμάτων από ισχυρές εταιρείες AI όπως η Alphabet και η Amazon αποκάλυψαν τεράστιες κεφαλαιακές δαπάνες οι οποίες ωστόσο παρήγαγαν σχετικά ασήμαντες μεταβολές στα έσοδα. Για πέντε συνεχή τρίμηνα, η Nvidia έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες και υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το μέλλον.

Το έχει καταφέρει αυτό μέσω δισεκατομμυρίων σε δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη, οπότε οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή την τάση θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας.

Αυτός ο κομβικός ρόλος της στην αγορά έχει ουσιαστικά μετατρέψει τον άλλοτε αθόρυβο κατασκευαστή ημιαγωγών σε βασικό μέτρο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα τριμηνιαία έσοδα της Nvidia θα διαμορφωθούν γύρω στα 29 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια από αυτά που ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο. Και αναμένουν άλλη μια αύξηση στις προβλέψεις για τις μελλοντικές πωλήσεις. Αλλά υπάρχει μια νέα πτυχή – η εταιρεία πρέπει να δώσει μια ενημέρωση σχετικά με το τσιπ επόμενης γενιάς Blackwell εν μέσω πληροφοριών για καθυστερήσεις και σχεδιαστικές ατέλειες. Η εταιρεία δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι η παραγωγή είναι σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Οι ανησυχίες σχετικά με την καθυστέρηση του τσιπ Blackwell θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την άνοδο των προσδοκιών για το οικονομικό έτος 2025, καθιστώντας τα σχόλια της διοίκησης -ιδίως την καθησυχαστική προοπτική για το 2025- κρίσιμα», έγραψαν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence με επικεφαλής τον Kunjan Sobhani σε σημείωμα της 21ης Αυγούστου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις