Site icon NewsIT

Real Estate: Σε νέο «πράσινο» κτίριο η ΔΕΘ το 2026 – Στα 280 εκατ. ευρώ η επένδυση

12.09.2022 | 14:23
Real Estate: Σε νέο «πράσινο» κτίριο η ΔΕΘ το 2026 – Στα 280 εκατ. ευρώ η επένδυση

Το νέο βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγαστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από το 2026, μετά την ολοκλήρωση μίας σημαντικής επένδυσης ύψους 280 εκατ. ευρώ, περιέγραψε πριν από λίγο από τη Θεσσαλονίκη ο CEO της ΔΕΘ κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Εκτός από το εκθεσιακό κέντρο θα λειτουργεί ακόμη συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχειακή μονάδα. Μάλιστα, το 2026 αποτελεί επετειακή χρονιά για ΔΕΘ, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη έκθεση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης, το έργο θα ολοκληρωθεί με σύμπραξη ΣΔΙΤ, με την ακίνητη περιουσία να παραμένει στη ΔΕΘ, με εξαίρεση το πάρκινγκ και το ξενοδοχείο, η λειτουργία των οποίων θα ανατεθεί σε ιδιώτη. Πρόθεση αποτελεί, καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων, η έκθεση να διατηρήσει το πρόγραμμα λειτουργίας της ως έχει, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πλήρης παράδοση του έργου αναμένεται το 2028.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη θα κατασκευαστεί σε μία πενταετία στη Θεσσαλονίκη, έργο που θα την καταστήσει μια «άλλη πόλη» σε σχέση με τη σημερινή εικόνα της.

Το σύνολο της σχεδιαστικής πρότασης, η οποία κέρδισε ομόφωνα το 1ο Βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ, παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» από τους εκπροσώπους της ομάδας Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Σύμφωνα με τη σχεδιαστική πρόταση, στη νέα ΔΕΘ θα κατασκευαστούν πέντε μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο και επιχειρηματικό κέντρο. Μάλιστα, διάδρομοι και γέφυρες θα συνδέουν όλους τους εκθεσιακούς χώρους στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένης μιας υπαίθριας έκθεσης στον τελευταίο όροφο της δεύτερης εκθεσιακής εγκατάστασης. Αυτός ο εναέριος διάδρομος θα προσελκύει τους επισκέπτες να κάνουν μια βόλτα με πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη.

Έμφαση στην αειφορία

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, ενώ ο χώρος αυτός θα είναι διαπερατός και συνεχώς προσβάσιμος από τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ακόμη και όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκθεσιακές δραστηριότητες. Το πάρκο θα αποτελέσει ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα για την πόλη, καθώς θα συνδέσει το βουνό με τη θάλασσα, θα είναι ένας πράσινος διάδρομος, που θα διασχίζει την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε, το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο έχει τη δυνατότητα να γίνει φάρος τεχνολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, καθώς αυτή η κεντρική τοποθεσία στην πόλη αναγεννάται σε ένα καταπράσινο σύνδεσμο τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Η αύξηση της βιοποικιλότητας θα δημιουργήσει ένα φυσικό οικοσύστημα εντός της Θεσσαλονίκης, βοηθώντας την πόλη να υποστηρίξει ένα υγιές περιβάλλον για τους πολίτες της.

Tags:

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version