Σημαντική επιχορήγηση ύψους 49,9 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η εταιρεία Sunlight του Πάνου Γερμανού, για την παραγωγή μπαταριών τεχνολογίας λιθίου, ενός επενδυτικού προγράμματος που ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει άμεσα 200 νέες θέσεις εργασίας. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ακολούθως, προβλέπει, τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η Sunlight εξασφαλίζει σημαντική κρατική επιχορήγηση ύψους 49,9 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 105 εκατ. ευρώ που αφορά σε Έρευνα και Ανάπτυξη για «φιλική ενέργεια», με καινοτόμες μπαταρίες τεχνολογιών λιθίου.
Το ερευνητικό έργο της Sunglight περιλαμβάνεται δε, στην πρόταση «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (“European Battery Innovation” – EuBatIn), η οποία αποτελεί “Important Project of Common European Interest” (IPCEI) και επιτυγχάνει έτσι τη δυνατότητα εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά. Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει σε συνεργασία εταιρειών που διαμορφώνουν κοινή πρόταση με τη μορφή IPCEI. Στο πλαίσιο του IPCEI κάθε συμμετέχουσα εταιρεία λαμβάνει κρατική ενίσχυση από τη χώρα προέλευσής της.
Τα βασικά κριτήρια απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιχορήγηση της Sunlight ήταν ο καινοτόμος χαρακτήρας του ερευνητικού έργου στην αποθήκευση ενέργειας και η έμμεση και άμεση ωφέλεια για τη χώρα και το «πράσινο μέλλον» της ενέργειας.
Θετικό αποτέλεσμα του έργου είναι η συμβολή στη δημιουργία 800-1.500 έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας: Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία πάνω από 200 νέων άμεσων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (160 στη SUNLIGHT και 40 σε συνεργαζόμενες εταιρείες), καθώς και 30 θέσεων εργασίας στις θυγατρικές της SUNLIGHT στη Γερμανία, Ιταλία και Αμερική, που θα περιλαμβάνουν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου γνώσεων και εξειδίκευσης. Επίσης, προβλέπεται συνεργασία με ΑΕΙ καθώς και χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.
Να σημειωθεί, ότι η αγορά των μπαταριών λιθίου συνεχώς και αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς στην Ευρώπη το 2025 θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ.