Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Trade Estates: «Τρέχει» επενδύσεις αξίας 207 εκατ. ευρώ έως το 2028

Trade Estates: «Τρέχει» επενδύσεις αξίας 207 εκατ. ευρώ έως το 2028

Κεφάλαια ύψους 207 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει έως το 2028 η Τrade Estates με σκοπό να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της από τα 484 εκατ. ευρώ στα 740 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει στα σκαριά συνολικά έξι projects που αφορούν Omnichannel Logistics και εμπορικά πάρκα, στα οποία ειδικεύεται αποκλειστικά η ΑΕΕΑΠ.

Η Trade Estates αυτήν τη στιγμή έχει στο χαρτοφυλάκιο της συνολικά 13 ακίνητα παραγωγής εισοδήματος, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία.

Η εταιρεία ωστόσο στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ έως το 2031, όπως δήλωσαν στη χθεσινή (14.6.2024) γενική συνέλευση ο πρόεδρος του Ομίλου Φουρλή, Βασίλης Φουρλής που κατέχει και το 63,6% της ΑΕΕΑΠ, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης.

Σ’ αυτήν τη φάση από τα έξι έργα που «τρέχει» η εταιρεία, τα δύο από αυτά είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024 και έχει μισθωθεί πλήρως, με βασικό ενοικιαστή την ΙΚΕΑ. Το 2025 θα είναι έτοιμο και το εμπορικό πάρκο του Ηρακλείου, το οποίο επίσης έχει μισθωθεί στην ΙΚΕΑ και σε άλλους δύο γνωστούς παίκτες στο retail.

H Τrade Estates έχει ακόμη τέσσερα έργα σε φάση ωρίμανσης. Από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το εμπορικό πάρκο που αναμένεται να κατασκευάσει στο Ελληνικό. Στο τέλος, μάλιστα, του 2024 με αρχές του 2025 στόχος είναι να ξεκινήσουν οι εκσκαφές. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το έργο να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα στου 2027, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη Lamda.

Η εταιρεία έχει μεγάλη παρουσία και στον τομέα των logistics, καθώς διατηρεί τρία σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Ελευσίνα. Ωστόσο, τώρα τρέχει άλλες δύο μεγάλες επενδύσεις στον τομέα, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η συμφωνία που υπέγραψε απευθείας με τον σουηδικό όμιλο ΙΚΕΑ για την ανέγερση ενός περιφερειακού κέντρου logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Παράλληλα, θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα ένα δεύτερο συγκρότημα logistics μεγάλης κλίμακας, καθώς προηγήθηκε ανάλογη συμφωνία και με την αλυσίδα Κωτσόβολος στην Ελευσίνα.

Ένα από τα πιο σημαντικά assets της Trade Estates είναι και η απόκτηση του Smart Park, το οποίο έδωσε σημαντική ώθηση στα κέρδη της. Μάλιστα, η υψηλή αξία που έχει σήμερα το Smart Park αυξάνει κάθε μέρα και την αξία της έκτασης που έχει ακριβώς απέναντι η εταιρεία και σκέφτεται σοβαρά να την αξιοποιήσει δημιουργώντας ένα ακόμη εμπορικό πάρκο.

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 35,4% στα 3 εκατ. ευρώ και εσόδων από μισθώματα κατά 68,8% στα 9 εκατ. ευρώ. Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) σημείωσαν αύξηση 61% στα 6,8 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας έκανε και μια πρόβλεψη των οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να έχει το 2024. Συγκεκριμένα, η Trade Estates υπολογίζει να έχει έσοδα μεταξύ 33 εκατ. με 35 εκατ. ευρώ, μια αύξηση δηλαδή της τάξεως από το 24% έως 31% σε σχέση με το 2023.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις