Πέμπτη, 12 Σεπτ.
25oC Αθήνα

ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ: Αυτά είναι τα περιθώρια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη ανά περιφέρεια

ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ: Αυτά είναι τα περιθώρια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη ανά περιφέρεια

Οι δύο διαχειριστές του ηλεκτρικού δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, δημοσίευσαν τον πίνακα με τα όρια που ισχύουν πλέον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις ανά περιφέρειες στην Ελλάδα.

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Πιο αναλυτικά, τα όρια ανά περιφέρεια έχουν ως εξής:

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στις Περιφέρειες στις οποίες έχει καλυφθεί το μέγιστο όριο, οι Διαχειριστές προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

  • Παύουν να εξετάζουν νέες αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
  • Απορρίπτουν τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης καθώς και τις αιτήσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί Αδυναμία Σύνδεσης και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για διατήρηση σε εκκρεμότητα της αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
  • Σε περίπτωση κοινών αιτημάτων απαλλασσόμενων σταθμών του άρθρου 14 του ν. 4951/2022, απορρίπτουν το αίτημα κατά το μέρος που αφορά σταθμούς, οι οποίοι προορίζονται για εγκατάσταση σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. O αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει τον αιτούντα ότι το αίτημα πρόκειται να εξεταστεί μόνο για το εναπομείναν μέρος του αιτήματος. Αιτήματα που έχουν κατατεθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος, θα εξεταστούν μόνο εφόσον η συνολική ισχύς του αιτήματος με τους εναπομείναντες σταθμούς είναι άνω των 8 MW.
  • Εξακολουθούν να εξετάζουν εκκρεμή ή νέα κοινά αιτήματα ή αυτοτελείς αιτήσεις που αφορούν στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, εφόσον οι σταθμοί που απαρτίζουν αυτά τα αιτήματα εδράζουν σε γήπεδα/αγροτεμάχια που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή εξαιρούνται κατά νόμο από τους σχετικούς περιορισμούς εγκατάστασης.
Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις