Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία της Αίγλης Ζαππείου, καθώς τον ερχόμενο Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρηση της εκμετάλλευσης και λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος, που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το αναψυκτήριο και τον κινηματογράφο. Ο πλειοδότης θα αναλάβει να λειτουργήσει το κτιριακό συγκρότημα για τα επόμενα 20 έτη, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν εργασίες ανακατασκευής, με προδιαγραφές που υποδεικνύει το υπουργείο Πολιτισμού.
Τόσο το αναψυκτήριο στην Αίγλη Ζαππείου, όσο και ο κινηματογράφος αποτελούν τοπόσημα του κέντρου των Αθηνών, κι αγαπημένα στέκια των Αθηναίων για πολλές δεκαετίες. Είναι κι αυτά συνυφασμένα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, όπως και το Ζάππειο Μέγαρο, ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε το 1888 με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα.
Επαναφορά της …αίγλης
Η διαγωνιστική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο και σκοπός είναι το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα να επαναλειτουργήσει το 2023, με μίσθωμα προσαρμοσμένο στα δεδομένα που υπαγορεύσει η κτηματαγορά. Την πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.
Σύμφωνα, με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσφορές θα υποβληθούν για: -Το κεντρικό κτίριο συνολικής επιφανείας 3.301 τ.μ. – Τον κινηματογράφο Αίγλη, επιφανείας 766 τ.μ., ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το 1992 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και – Τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961 τ.μ.
Πλούσια ιστορία
Με σημείο αναφοράς το Ζάππειο Μέγαρο, που σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, ο Ζάππειος Κήπος αποτελεί μια μικρή όαση στο κέντρο των Αθηνών, με πολλούς χώρους ψυχαγωγίας.
Το αναψυκτήριο λειτούργησε αρχές του 20ου αιώνα, αρχικά ως ξύλινος καφενές με την ονομασία Κιόσκι, ενώ την ονομασία Αίγλη απέκτησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μετατράπηκε σε αναψυκτήριο διατηρώντας μέχρι τις ημέρες μας τον ίδιο χαρακτήρα. Στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί πολλοί κοσμικοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αποτελώντας όχι μόνο κοσμικό στέκι, αλλά και σημείο όπου διεξάγονται πολλές κοινωνικές και πνευματικές εκδηλώσεις. Τελευταίος μισθωτής ήταν η εταιρεία «Αίγλη Χώροι Εστίασης και Αναψυχής Α.Ε.», η οποία λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών των προηγούμενων ετών – συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού – κατέγραψε ζημιές.