Site icon NewsIT

Άκυρο από ΔΕΔΔΗΕ σε αιτήσεις φωτοβολταϊκών λόγω των ορίων δέσμευσης γης

04.10.2024 | 06:25
Άκυρο από ΔΕΔΔΗΕ σε αιτήσεις φωτοβολταϊκών λόγω των ορίων δέσμευσης γης

Ο διαχειριστής του δικτύου διανομής, ΔΕΔΔΗΕ, ξεκίνησε να απορρίπτει αιτήσεις φωτοβολταϊκών επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι μέχρι τώρα εγκαταστάσεις έφτασαν το όριο του 1% δέσμευσης γης ανά Περιφέρεια.

Όπως αναφέρει σχετικά ο σύνδεσμος αγροτικών φωτοβολταϊκών ΠΣΑΦ, πρόκειται για μικρά έργα που οι επίδοξοι επενδυτές είδαν τις τελευταίες ημέρες τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα μέγιστα όρια συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη για έργα με ισχύ έως 1 μεγαβάτ.

Για παράδειγμα, στο Κιλκίς έχει καλυφθεί το μέγιστο όριο και έτσι παύει η εξέταση αιτήσεων σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών για εγκατάσταση σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο ΠΣΑΦ σχολιάζει ότι «ούτως η άλλως, τα παραπάνω αιτήματα ήταν «εγκλωβισμένα» και με ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης, λόγω των Δικτύων. Υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 και η 5ετία τους τελείωνε τον Μάρτιο του 2025. Άρα, “βγήκαν από την μπρίζα” έξι μήνες νωρίτερα!»

Παράλληλα, ο σύνδεσμος έχει ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα για κατασκευή έργων στα βουνά ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Τέλος, το θέμα της διαθέσιμης γης αφορά και το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι, όπου ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ενημέρωσαν πως σε πολλές Περιφέρειες τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

«Αν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική τροποποίηση που θα εξαιρέσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από το συγκεκριμένο περιορισμό, τότε θα έχουμε μια ακόμα εξέλιξη-τραγέλαφο σε βάρος των αγροτών», υποστηρίζει ο ΠΣΑΦ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version