Τρίτη, 20 Αυγ.
26oC Αθήνα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Φρενάρει η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων 

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Φρενάρει η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων 

Μόλις 85 μεγαβάτ νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας το Μάιο και τον Ιούνιο, ποσότητα ισχύος που συνιστά επιβράδυνση σε σχέση με ότι προηγήθηκε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία δελτία που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ, το Μάιο προστέθηκαν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 31,3 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και τον Ιούνιο 52 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και 2,2 μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία νέων αιολικών πάρκων. Όλα αυτά τη στιγμή που πέρυσι η αγορά των ΑΠΕ «έτρεξε» με ρυθμό σχεδόν 2 γιγαβάτ σε ετήσια βάση, ενώ φέτος στο α’ εξάμηνο η νέα ισχύς ήταν κοντά στα 550 μεγαβάτ.

Πλέον η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα ανέρχεται σε 13.098 μεγαβάτ, εκ των οποίων 5.193 είναι αιολικά, 7.207 φωτοβολταϊκά, 299 μικρά υδροηλεκτρικά, 142 βιομάζα και 255 μονάδες συμπαραγωγής.

Τέλος, ο ειδικός λογαριασμός του ΔΑΠΕΕΠ για τις πληρωμές των πράσινων παραγωγών (ο λεγόμενος ΕΛΑΠΕ) είχε έλλειμμα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Η κυβέρνηση αναζητεί λύση για να κλείσει αυτή την «τρύπα», πιθανώς με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για σημαντικό θέμα, καθώς ένας υγιής ΕΛΑΠΕ στέλνει τα σωστά μηνύματα στον κλάδο ώστε να συνεχίσει να επενδύει στην πράσινη ενέργεια δίχως να ανησυχεί για τις πληρωμές από την πλευρά της Πολιτείας. Η κυβέρνηση έχει αναγγείλει ότι θα γίνει παρέμβαση για το θέμα, η οποία αναμένεται σύντομα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις