Site icon NewsIT

Άρις Καρυτινός (Prodea Investments): Το κόστος έχει ρόλο – «κλειδί» στην κοινωνική κατοικία

18.09.2024 | 10:33
Άρις Καρυτινός (Prodea Investments): Το κόστος έχει ρόλο – «κλειδί» στην κοινωνική κατοικία

Για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων μιλάει στο newsit.gr ο Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Prodea Investments που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αξία της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Όπως τονίζει, το κτήριο του μέλλοντος είναι «πράσινο» και βιοκλιματικό. Έχει δηλαδή, περιορισμένο ενεργειακό αποτύπωμα και προσελκύει ισχυρή ζήτηση από εταιρείες που αναζητούν γραφεία.

Αυτό, όπως προσθέτει, αντικατοπτρίζεται και στο ύψος των ενοικίων που τοποθετούνται σε άνω των 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο συναρτήσει της περιοχής βρίσκεται το ακίνητο. Με την Prodea Investments να επενδύει συστηματικά στον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Καρυτινός επισημαίνει πως καταγράφεται στροφή στα branded ξενοδοχεία.

Πρόκειται δηλαδή, για ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και βρίσκονται υπό τη διαχείριση μεγάλων τουριστικών ομίλων.

Για τις πρόσφατες αλλαγές στη Χρυσή Βίζα, όπου το ελάχιστο όριο επένδυσης αυξήθηκε σε 800 χιλ. ευρώ, ο CEO της Prodea εκτιμά ότι δεν θα συμβάλουν στην μείωση των τιμών της αγοράς ακινήτων.

KARYTINOS youtube final

Σχετικά με τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, τονίζει ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός  και μελέτη ως προς τον προσδιορισμό του κόστους όχι μόνο για την κατασκευή προσιτών σπιτιών, αλλά και για την μετέπειτα συντήρησή τους.

Η Prodea

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή υλοποιεί επενδύσεις της τάξεως των 518 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 17 έργα, έχοντας έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ, μόνο από πώληση ακινήτων από το 2019 έως σήμερα. Στρατηγικός στόχος της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων είναι τα «πράσινα» ακίνητα να αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου της. Όπως ανέφερε, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του περασμένου καλοκαιριού ο κ. Καρυτινός, σήμερα το σύνολο των γραφείων στην ελληνική αγορά έχει αξία 1,2 δισ. ευρώ, αλλά οι νέοι χώροι που βρίσκονται υπό ανάπτυξη αντιστοιχούν μόλις σε 100 χιλ. τετραγωνικά μέτρα.

Βασικά μεγέθη  

Ενεργητικό: 3 δισ. ευρώ

Χαρτοφυλάκιο: Άνω των 330 ιδιοκτησιών

Αξία ενοικίων ανά έτος: 145,8 εκατ. ευρώ

Μέση διάρκεια μίσθωσης: 10,9 έτη

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version