Έφτασε τα 3,10 δισ. ευρώ η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), διακρατικού ιδρύματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφών για τη δεύτερη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (σ.σ. η πρώτη είχε γίνει το 2008), κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοικητών της, στην Άγκυρα.
Μετά την αύξηση, η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας ενισχύεται κατά 35%. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας, αυτή η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική ικανότητά της, επιτρέποντάς της να προσφέρει ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτικών μέσων για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιφερειακών προκλήσεων και «οδηγώντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία στις χώρες της Παρευξείνιας».
«Αυτή η αύξηση κεφαλαίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, δίνοντας στην Τράπεζα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές προκλήσεις και να συνεχίσει να παρέχει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, που είναι απαραίτητοι για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε σχολιάζοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο Οσμάν Τσελίκ (Osman Çelik), αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών της τράπεζας.
O δρ Σερχάτ Κιοκσάλ (Serhat Köksal), πρόεδρος της Παρευξείνιας, ευχαρίστησε τους μετόχους της για τη συνεχή υποστήριξή τους και τη δέσμευσή τους και πρόσθεσε: «η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν τα κράτη- μέλη στην ικανότητα της Παρευξείνιας Τράπεζας να εκπληρώσει την αποστολή της για υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και του εμπορίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η νέα εισφορά κεφαλαίου θα δώσει στην Τράπεζα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας και να μας επιτρέψει να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στις χώρες- μέλη μας».
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.
Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία, παρέχοντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, κεφάλαιο και εγγυήσεις για έργα, καθώς και εμπορικές χρηματοδοτήσεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στα 11 κράτη-μέλη της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ