Πέμπτη, 1 Αυγ.
28oC Αθήνα

Δ. Κυπαρίσσης: Ισχυρά τα μεγέθη της Optima bank – Αναμένονται καθαρά κέρδη άνω των 134 εκατ. ευρώ το 2024

Δ. Κυπαρίσσης: Ισχυρά τα μεγέθη της Optima bank – Αναμένονται καθαρά κέρδη άνω των 134 εκατ. ευρώ το 2024

Ανοδικά αναθεώρησε η Διοίκηση της Optima bank τον στόχο για τα καθαρά κέρδη του 2024, μετά τα κέρδη – ρεκόρ των 69 εκατ. ευρώ (αύξηση 57% σε ετήσια βάση) που παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο 2024. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, είπε ότι αναβαθμίζεται ο στόχος για τα καθαρά κέρδη έτους σε άνω των 134 εκατ. ευρώ, από 124 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε άνω του 24% από άνω του 20% αντίστοιχα. Ο κ. Κυπαρίσσης, αιτιολόγησε την αναβάθμιση του στόχου κερδών αφενός λόγω της ταχύτερης αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, αφετέρου της πιο αργής μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (η Optima bank ανέμενε αρχικά επιτόκιο ΕΚΤ στο 3% στο τέλος του έτους και τώρα το βλέπει στο 3,25%, με πιθανές δύο ακόμη μειώσεις, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Αναφερόμενος στα κέρδη α΄ εξαμήνου, ο κ. Κυπαρίσσης είπε ότι αυτά έρχονται σε μία πολύ σημαντική ημέρα για την Optima bank, καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων του μάνατζμεντ στην Τράπεζα, με όραμα να την καταστήσουν σημείο αναφοράς στην τραπεζική αγορά. Όπως δήλωσε, η Διοίκηση της Optima bank δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη της Τράπεζας και την περαιτέρω αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της για τους μετόχους, τους επενδυτές, τους εργαζόμενους και τους πελάτες της. «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», είπε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Optima bank για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο κ. Κυπαρίσσης τόνισε την ισχυρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Optima. Οι εκταμιεύσεις δανείων για το α’ εξάμηνο 2024 ανήλθαν σε 1,2 δισ. (αύξηση 260 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023), ανεβάζοντας τα καθαρά δανειακά υπόλοιπα της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ, στα 3 δισ. (άνοδος 50% σε ετήσια βάση). Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του δανεικού χαρτοφυλακίου της Optima bank αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις και μόλις το 4,4% είναι δάνεια λιανικής. Ο κ. Κυπαρίσσης εκτίμησε ότι η αύξηση των δανειοδοτήσεων θα συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς και είπε ότι η Τράπεζα δεν έχει διαπιστώσει πίεση στα spreads.

Σημείωσε επίσης ότι παραμένει η πρόβλεψη για διατήρηση πολύ χαμηλού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε περίπου μόλις 1%, καθώς δεν διαπιστώνεται επιδείνωση του χαρτοφυλακίου και η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα «τρέχει» ο χρόνος της περιόδου καραντίνας κάποιων περιπτώσεων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων μέχρι να ξαναγίνουν πλήρως εξυπηρετούμενα.

 

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις