Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

ΔΕΗ: Αύξηση εσόδων και πωλήσεων χάρη στις εξαγορές στη Ρουμανία

ΔΕΗ: Αύξηση εσόδων και πωλήσεων χάρη στις εξαγορές στη Ρουμανία

Την αύξηση των εσόδων και των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ εξασφάλισαν οι εξαγορές στη Ρουμανία το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς υπεραντιστάθμισαν τη μείωση του μεριδίου της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει από την παρουσίαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, στους χρηματιστηριακούς αναλυτές χθες (6.8.2024), με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της ΔΕΗ ήταν πέρυσι 12,6 τεραβατώρες και εφέτος διαμορφώθηκαν σε 11,6 τεραβατώρες στην Ελλάδα συν 3,6 στη Ρουμανία. Δηλαδή συνολικά αυξήθηκαν κατά 21% παρά τη μείωση του μεριδίου αγοράς στην εγχώρια αγορά στο 50% από 58% πέρυσι.

Αντίστοιχα η πελατειακή βάση παρέμεινε στην Ελλάδα στα 5,6 εκατ. καταναλωτές ενώ με την προσθήκη της Ρουμανίας και των πελατών φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 8,8 εκατ.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκαν και από την ισχυρή άνοδο της ζήτησης (+6%) στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία η αύξηση ήταν 0,9%.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών (τζίρου) καταγράφεται άνοδος κατά 12%, από 3,.6 σε 4 δισ. ευρώ που οφείλεται – σύμφωνα με την παρουσίαση – στην συμβολή της Ρουμανίας αλλά και της αλυσίδας Κωτσόβολος στην Ελλάδα.

Η Ρουμανική αγορά και η αυξημένη συνεισφορά του ΔΕΔΔΗΕ είναι, επίσης, οι κύριες αιτίες της αύξησης των λειτουργικών κερδών κατά 57% σε σχέση με πέρυσι, στα 927 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, επίδοση που σηματοδοτεί την πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου για EBITDA 1,8 δισ. Η δραστηριότητα της Ρουμανίας συνεισέφερε το 21% των λειτουργικών κερδών εφέτος.

Η ΔΕΗ υπενθυμίζεται ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 228 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2023.

Κατά την παρουσίαση ο επικεφαλής της ΔΕΗ στάθηκε:

  • Στην αύξηση του παραγωγικού δυναμικού ΑΠΕ από 3,5 σε 4,7 γιγαβάτ, ενώ άλλα 3,3 γιγαβάτ είναι υπό κατασκευή. Συνολικά έχει διασφαλιστεί η επίτευξη του 80 % του στόχου για 8,9 γιγαβάτ το 2026.
  • Στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κατά 30 % ενώ αντίθετα η συμμετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 60 %.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο λιγνίτης κάλυψε το 16 % του μείγματος της ΔΕΗ, ενώ οι ΑΠΕ έφθασαν στο 33%.

  • Στην αύξηση των επενδύσεων κατά 120%, από 0,5 σε 1,1 δισ. ευρώ με έμφαση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στη συμφωνία εξαγοράς 629 MW ΑΠΕ στη Ρουμανία η οποία όπως είπε συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ και αφορά ΑΠΕ σε εξαιρετική τοποθεσία, με ιδανικό αιολικό δυναμικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων που θεωρούνται νέα για αιολικά.

Η ισχύς των ΑΠΕ που εξαγοράζει η ΔΕΗ αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία. Δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα, η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό.

Η Διοίκηση της εταιρείας τόνισε εξάλλου ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140MW στη χώρα αυτή.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου, (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο), να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε στους αναλυτές τον Ιανουάριο του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις