Κυριακή, 30 Ιουν.
27oC Αθήνα

ΔΕΗ: Οι πράσινες επενδύσεις ρίχνουν το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή

ΔΕΗ: Οι πράσινες επενδύσεις ρίχνουν το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή

Η πολυδιάστατη επιχειρηματική στρατηγική της ΔΕΗ, της επιτρέπει να διατηρεί όσο το δυνατόν πιο χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές της, αφού εκμεταλλεύεται συνέργειες διατομεακές και γεωγραφικές.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της διοίκησης κατά τη σημερινή (27.6.2024) τακτική γενική συνέλευση, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλάνο για τα επόμενα χρόνια. Στο βασικό σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής, η ΔΕΗ θα δώσει τέλος στις μονάδες λιγνίτη ως το 2026 και παράλληλα θα προωθήσει το ευρύ χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαθέτει σε Ελλάδα και Ρουμανία. Αυτό σημαίνει ότι μονάδες υψηλού κόστους και ρύπων θα βγουν από το χαρτοφυλάκιο και θα αντικατασταθούν από πράσινες χαμηλού κόστους σταδιακά.

Ήδη οι άμεσες εκπομπές του χαρτοφυλακίου υποχώρησαν κατά 34% το 2023 στους 9,7 εκατ. τόνους CO2, με την ένταση εκπομπών επίσης να περιορίζεται κατά 24%. Αυτό σημαίνει λιγότερη οικονομική επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, η οποία μετακυλίεται και στον τελικό καταναλωτή.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Σε οικονομικό επίπεδο, η ΔΕΗ χαρακτηρίζεται πλέον από μια υγιή εικόνα που της επιτρέπει να προγραμματίσει τις κινήσεις της με μεγαλύτερη άνεση και δίχως το άγχος που υπήρχε σε παλαιότερες εποχές. Αυτό μαρτυρούν τα EBITDA που ενισχύθηκαν το 2023 κατά 35% στο 1,5 δισ. ευρώ, και για φέτος προβλέπεται να αγγίξουν το 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αγορά έχει επιβραβεύσει μέχρι στιγμής τις επιλογές για μια ταχεία πράσινη μετάβαση του ομίλου.

Ταυτόχρονα, κύκλοι της ΔΕΗ στέκονται στη σημασία της υψηλής έκπτωσης 38% που έδωσε στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο, ποσοστό που ξεπερνά κάθε άλλο πάροχο. Η διευκόλυνση αυτή προς τους καταναλωτές σε μια χρονική συγκυρία ανατιμήσεων συνιστά σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της εταιρείας να σταθεί στο πλευρό τους, συνεχίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις