Site icon NewsIT

ΕΛΕΑΒΙΟΜ: Έναρξη λειτουργίας δείκτη τιμών λιανικής πέλλετ ξύλου

11.10.2024 | 08:30
ΕΛΕΑΒΙΟΜ: Έναρξη λειτουργίας δείκτη τιμών λιανικής πέλλετ ξύλου

Στη φωτογραφία το προιόν στην τελική του μορφή. Λίγο έξω απο το Συκούριο Λάρισας λειτουργεί η πρώτη και η μόνη προς το παρόν μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων. Τέθηκε σε λειτουργία πρίν τρείς μήνες και προσφέρει την εναλλακτική οικολογική και φιλική πρός το περιβάλλον λύση,το βιοκαύσιμο η το λεγόμενο ΠΕΛΕΤ. Το ΠΕΛΕΤ στη συγκεκριμένη περίπτωση προέρχεται απο υπολείμματα ξύλου που υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός δείκτη τιμών πέλλετ ξύλου της εγχώριας αγοράς.

Η ανάπτυξη του δείκτη πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών άλλων συνδέσμων βιομάζας και πέλλετ στην Ευρώπη, όπως ενδεικτικά η proPellets Austria για πέλλετς ξύλου και ο Ισπανικός Σύνδεσμος Βιομάζας (AVEBIOM). Ο δείκτης τιμών θα επικαιροποιείται και θα αναρτάται σε μηναία βάση στην ιστοσελίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ.

Βασικοί στόχοι του δείκτη τιμών πέλλετ ξύλου είναι:

  • Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές λιανικής των πέλλετ ξύλου, αλλά και για τις ιστορικές τους τάσεις.
  • Η σχέση και σύγκριση τιμών πέλλετ ξύλου με άλλα ενεργειακά προϊόντα στην αγορά οικιακής θέρμανσης.
  • Η ενίσχυση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς στερεών βιοκαυσίμων και πέλλετ ειδικότερα, μέσω της συνεργασίας των εμπορικών επιχειρήσεων του κλάδου ανανεώσιμης βιοθερμότητας.
  • Η παροχή μιας αξιόπιστης πηγής πληροφοριών για τις τιμές λιανικής των πέλλετ ξύλου και η χρήση της από ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς κατά την εκπόνηση μελετών.
  • Η υποστήριξη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης στις αποφάσεις ενίσχυσης μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι οι πέλλετ ξύλου.

Δείκτης τιμών για πέλλετ ξύλου οικιακής χρήσης

Ο δείκτης τιμών αφορά πέλλετ ξύλου για οικιακή χρήση, κλάσης Α1 σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17225-2 και πιστοποιημένες σύμφωνα με συστήματα πιστοποίησης ποιότητας στερεών βιοκαυσίμων, όπως το παγκοσμίως αναγνωρισμένο, διαφανές και ανεξάρτητο σύστημα πιστοποίησης ENplus® πέλλετ ξύλου για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version