Παρασκευή, 5 Ιουλ.
24oC Αθήνα

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας αναμένεται το 2024 παρά τις αντιξοότητες

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας αναμένεται το 2024 παρά τις αντιξοότητες

Στα 10.007.694 ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου Ελινόιλ  για το 2023, έναντι 17.303.000 ευρώ του 2022, παρουσιάζοντας μείωση κερδών κατά 42% και μειωμένο EBITDA κατά 20%. Η κερδοφόρια ήταν ισχυρή αλλά μικρότερη από την κερδοφορία που είχε πετύχει το 2022.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελινόιλ, Γιάννης Αληγιζάκης, ανέφερε στη χθεσινή (4.7.2024) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση: «Αν λάβουμε υπόψη τις γεωοπολιτικές εξελίξεις, την αβεβαιότητα που δημιουργούν στο διεθνές περιβάλλον και τις στρεβλώσεις, που υπάρχουν στην εσωτερική αγορά, θα έλεγα ότι η κερδοφορία του 2023 είναι μια κερδοφορία πιο αντιπροσωπευτική σε σχέση με την κερδοφορία του 2022».

 

Εσωτερική Αγορά

Όσον αφορά τις πωλήσεις του Ομίλου για το 2023, αυξήθηκαν κατά 3% οι πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, ενώ μειώθηκαν κατά 35% οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, οδηγώντας σε συνολική μείωση των πωλήσεων κατά 6% και άρα σε μειωμένα έσοδα στην Εσωτερική Αγορά.

Διεθνής Αγορά

Οι πωλήσεις της Ελινόιλ στη Διεθνή Αγορά μειώθηκαν κατά 24% λόγω κυρώσεων στην Ρωσία και του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη οδήγησε σε μείωση της ζήτησης και της κερδοφορίας κατά 10%.

Παρά την μείωση των πωλήσεων και των εσόδων, το Διεθνές Εμπόριο συνέβαλε σημαντικά στην συνολική κερδοφορία της εταιρείας.

Χάρη στο Διεθνές Εμπόριο, η Ελινόιλ συγκαταλέγεται μέσα στις 3 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, καλύπτοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών μαζί με άλλους 4 επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιχειρηματικό Περιβάλλον του 2023

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίζεται από ένα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω πολιτικής αστάθειας και μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Αυτή η εικόνα βελτιώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, λόγω της πολιτικής σταθερότητας και της καλής τουριστική περιόδου που οδήγησαν την αγορά σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις πωλήσεις σε ανοδική πορεία.

Και ενώ όλα έβαιναν αισίως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, έγιναν οι πλημμύρες της Θεσσαλίας και οι πυρκαγιές του Έβρου, όπου το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας είναι πάρα πολύ αναπτυγμένο, και επηρέασαν αρνητικά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Άρα, το 2023 έχουμε μια μεικτή εικόνα για τις πωλήσεις και την κερδοφορία της Ελινόιλ.

Στις διεθνείς πωλήσεις υπήρχε μεγάλη αστάθεια στο εξωτερικό περιβάλλον με την κλιμάκωση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εμπορίας των ρωσικών προϊόντων και του αργού, αλλά και με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Προοπτικές για το 2024

Το 2024 παρατηρείται πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, μείωση της ανεργίας και σταθεροποίηση των διεθνών τιμών σε ένα υψηλό επίπεδο, αλλά σαφώς χαμηλότερο από το επίπεδο του 2022.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελινόιλ υπογράμμισε: «Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον έχουμε κινηθεί πολύ καλά το α’ εξάμηνο, αναπτύσσοντας το δίκτυό μας με 18 νέα πρατήρια, κάποια στην Αθήνα και κάποια σε ελληνικά νησιά, και αυξάνοντας το πελατολόγιό μας σε όλες μας τις εμπορικές δραστηριότητες, κυρίως στις βιομηχανικές πωλήσεις και στις πωλήσεις που κάνουμε στις μαρίνες. Το 2023 είχαμε 4.000 πελάτες, ενώ το 2024 έχουν αυξηθεί στους 6.000. Στόχος μας είναι να φθάσουμε τους 10.000 πελάτες, αλλά προβληματιζόμαστε».

Στην αύξηση του πελατολογίου κατά 30% συνέβαλε η επιθετική πολιτική τιμολόγησης της εταιρείας σε νέες εμπορικές δραστηριότητες (electricon και aerion).

Το κράτος υποστηρίζει την ηλεκτροκίνηση και γι’ αυτό επένδυσε σε αυτή η Ελινόιλ, όπως και άλλες εταιρείες που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση, αλλά δυστυχώς δεν έχει έσοδα από αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, δεν υπάρχουν υποδομές στο δίκτυο και ο χρόνος για την τοποθέτηση ενός φορτιστή σε ένα πρατήριο κυμαίνεται από οκτώ μήνες έως ενάμισι έτος, διότι υπάρχουν πάρα πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της κοινωνικής της ευθύνης, η Ελινόιλ συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς όπως με τη ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση και τον ΑΔΜΗΕ στο υδρογόνο και τοποθετείται σταδιακά στην νέα αγορά με φορτιστές στο δίκτυο και με δύο νέους ενεργειακούς σταθμούς LNG – CNG. Ο ένας θα λειτουργήσει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα και ο άλλος στα Ιωάννινα στις αρχές του 2025.

Στο διεθνές εμπόριο, η Ελινόιλ επεκτάθηκε στην αγορά του Μαζούτ στην Δυτική Αφρική, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί τα πολύ φθηνά ρωσικά προϊόντα και επενδύοντας σε αποθηκευτικούς χώρους στα παράλια της Ισπανίας.

Συνεπώς, το 2024 αναμένεται θετικό με αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας παρά τις αντιξοότητες που χαρακτηρίζουν την εγχώρια και διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. «Τα αποτελέσματά μας θα είναι θετικά, αλλά όχι όσο περιμέναμε να είναι», επισήμανε ο κ. Αληγιζάκης. Η ανάγκη για υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και μείωση των κρατικών παρεμβάσεων είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. 

 

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις