Τα τελευταία χρόνια διαθέτει δύο ισχυρούς μετόχους. Το ελληνικό δημόσιο και τον όμιλο Λάτση. Αυτό σε λίγο καιρό θα πάψει να ισχύει, αφού και οι δύο αποφάσισαν να μειώσουν δραστικά την συμμετοχής τους και έτσι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η κραταιά επιχείρηση, θα έχει νέο βασικό μέτοχο.
Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι, αλλά θεωρείται ως δεδομένο ότι το ενδιαφέρον θα είναι ισχυρό, από τους μεγάλους παίκτες του πλανήτη, είτε του κλάδου είτε όχι.
Ποια είναι η εταιρία
Η Ελληνικά Πετρέλαια ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε 6 χώρες. Οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE: HLPD), ενώ δύο διεθνείς εκδόσεις ομολόγων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Το 2017, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €8 δισ. και τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA σε €834 εκατ.. Κύριοι μέτοχοι είναι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (45,5%) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (11%) και ιδιώτες (8%) επενδυτές.
Ο τομέας διύλισης αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 75% του συνολικού ενεργητικού του Ομίλου. Ο Όμιλος διαθέτει τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη, με συνολική δυναμικότητα 340 kbpd, κατέχοντας μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών.
Κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, μέσω της θυγατρικής του Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια ΑΒΕΕ (ΕΚΟ ΑΒΕΕ), η οποία δραστηριοποιείται στη λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.
Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ στα Σκόπια για διακίνηση και εμπορία προϊόντων πετρελαίου και μέσω ενός δικτύου 300 πρατηρίων συνολικά, κατέχει σημαντική θέση στην εμπορία καυσίμων σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και π.Γ.Δ.Μ.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, συμμετέχει, ως διαχειριστής, με ποσοστό 50% στην παραχώρηση του Δυτ. Πατραϊκού Κόλπου μαζί με την Edison (50%), με ποσοστό 25% σε κοινοπραξία με την εταιρεία Calfrac (75%) στην Παραχώρηση του Θρακικού Πελάγους και με ποσοστό 25% μαζί με την Total (50%) και την Edison (25%) στη θαλάσσια περιοχή «Block 2» καθώς και ως διαχειριστής (100%) στις δύο χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας, «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».
Επιπλέον, η Ελληνικά Πετρέλαια έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών στην θαλάσσια περιοχή «Block 10» στον Kυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ έχει υποβάλλει προσφορές για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στη θαλάσσια περιοχή «Block 1», βόρεια της Κέρκυρας καθώς και ως μέλος κοινοπραξίας για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (με Total και ExxonMobil) και μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο (με Repsol).
Ο Όμιλος διαθέτει το μοναδικό καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα, με κύρια προϊόντα το πολυπροπυλένιο και παράγωγά του. Το μερίδιο της εγχώριας αγοράς υπερβαίνει το 50% ενώ οι εξαγωγές, κυρίως στην Τουρκία και άλλες Μεσογειακές χώρες αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πωλήσεων.
Δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την Edison, λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 810 MW. Επιπλέον, η Ελληνικά Πετρέλαια δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 17 MW σε λειτουργία και άνω των 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Ο Όμιλος συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% της ΔΕΣΦΑ, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου καθώς και το 51% των τοπικών εταιρειών διανομής (ΕΔΑ) και παροχής αερίου (ΕΠΑ).
Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια υλοποιεί ένα μεγάλο αριθμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, με κεντρικούς άξονες την υποστήριξη της Νέας Γενιάς και την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Προς πώληση το 50,1%
Σε συμφωνία για την από κοινού πώληση του 50,1%, συν του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή, κατέληξαν εχθές το βράδυ το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση.
Από το ποσοστό αυτό, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ (όμιλος Λάτση) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Στην πράξη το Δημόσιο επεδίωξε να διατηρήσει ισχυρή θέση στη λήψη αποφάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση, ενώ δεν αποκλείεται το σκέλος των υδρογονανθράκων να αποτελέσει ένα ξεχωριστό κομμάτι από την εταιρεία. Αυτή βέβαια η εξέλιξη θα αποτιμηθεί ανάλογα από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους για τα ΕΛΠΕ και προφανώς θα αφαιρεθεί από το όποιο τίμημα καταβάλουν στον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, όπως στον Πατραϊκό (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο «μπλοκ 2» που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), καθώς επίσης σε Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο.
Επίσης τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% από κοινού με την Total (40%) και την ExxonMobil (40%) στην κοινοπραξία που έχει καταθέσει τις μοναδικές προσφορές για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και ΝΔ της Κρήτης. Στο σχήμα, operator είναι η Total. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με τη Repsol (σε ρόλο operator), το οποίο έχει υποβάλει προσφορά για την υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου.