Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Ελληνικές Αλυκές: Νέος CEO και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την κρατική εταιρεία

Ελληνικές Αλυκές: Νέος CEO και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την κρατική εταιρεία

Νέο διευθύνοντα σύμβουλο απέκτησε η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, αφού όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο), στην θέση αυτή τοποθετείται ο Αντώνης Δουμάνογλου.

Σύμφωνα με το Υπερταμείο, οι βασικοί στόχοι του θα είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η βελτίωση της ποιότητας και η ένταξη του προϊόντος σε νέα πρότυπα πιστοποίησης. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω τις πωλήσεις και την κερδοφορία μέσω ενός βελτιωμένου μίγματος πωλήσεων που θα στηρίζεται στη μοναδικότητα της αφρίνας Μεσολογγίου, καθώς και να ενισχύσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της εταιρείας. Επιπλέον, μέσα στους στόχους της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στους χώρους των αλυκών, υιοθετώντας μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ο νέος CEO

Ο κ. Δουμάνογλου γεννήθηκε το 1961. Είναι απόφοιτος του University of Illinois στο Σικάγο, κάτοχος πτυχίου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μεταπτυχιακού τίτλου σε Information Engineering από το City University στο Λονδίνο. Μεταξύ 1996- 2005, ανέλαβε ανώτατες θέσεις στον Όμιλο Μυτιληναίου, μεταξύ των οποίων γενικός διευθυντής Ορυχείων και Μεταλλουργίας, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας SOMETRA στη Ρουμανία, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Hellenic Coper Mines στην Κύπρο και μη εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδος. Παράλληλα, διετέλεσε για 1,5 χρόνο μη εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία Hellas Jet. Μεταξύ 2006- 2012, εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως σε έργα ιδιωτικοποίησης μεταλλουργικών εταιρειών στα Βαλκάνια. Από το 2012 έως σήμερα, εργάζεται ως γενικός διευθυντής στην εταιρεία Premium, η οποία ανήκει στον κλάδο των media.

Η Ελληνικές Αλυκές σε αριθμούς

Η κρατική εταιρεία Ελληνικές Αλυκές παραμένει σταθερά κερδοφόρα, ως απόρροια της ολιγοπωλιακής θέσης της στην εγχώρια αγορά άλατος, αφού καλύπτει τα 2/3 της ετήσιας ζήτησης σε χλωριούχο νάτριο.   Τα έσοδά της κυμαίνονται στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ. Ένα από τα σχέδια αξιοποίησης που εξετάζει το Υπερταμείο αποτελεί η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών της οποίας το 55% ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, ποσοστό 24,81% ανήκει στην εταιρεία Κ.Ε. Καλαμαράκης ΑΕΒΕ – Κάλας Α.Ε., 10,19 % στο Δήμο Μεσολογγίου, ενώ το υπολειπόμενο 9,81 % ανήκει σε μετόχους κάθε ένας από τους οποίους έχει μερίδιο κάτω του 5%.

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 με πρωταρχικό στόχο την οικονομική εξυγίανση των βιώσιμων αλυκών της χώρας, μέσω εκμηχάνισης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους, έτσι ώστε η  χώρα σύντομα να καταστεί τουλάχιστον αυτάρκης σε σχέση με τις ανάγκες της σε  πρωτογενές αλάτι.  Οι Ελληνικαί Αλυκαί, αποτελούν συνέχεια της Αλυκαί Μεσολογγίου, που με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1978, ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ  και κάλυπτε απλώς τη συγκεκριμένη αλυκή της πόλης του Μεσολογγίου. Σήμερα, στον όμιλο ανήκουν οκτώ αλυκές. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις