Site icon NewsIT

Ελληνικός Χρυσός: Η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προσηλωμένη στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

19.10.2021 | 10:00
Ελληνικός Χρυσός: Η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προσηλωμένη στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το ανανεωμένο σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, απ’ όπου θα δημιουργηθούν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, θα επενδυθούν 2 δις. δολάρια, απευθείας από τη μητρική Eldorado Gold παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη. Το νέο επενδυτικό σχέδιο ... Περισσότερα

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το ανανεωμένο σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, απ’ όπου θα δημιουργηθούν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, θα επενδυθούν 2 δις. δολάρια, απευθείας από τη μητρική Eldorado Gold παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων, υψηλά αμειβόμενων  θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Βόρεια Ελλάδα. 

Επιπλέον, τα κρατικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα  2 δισ. ευρώ, μέσω φορολογίας,  μισθών και  μεταλλευτικών τελών, και οι εξαγωγές στα 11,3 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπου θα κατευθυνθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ, μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Εξαιρετικά σημαντικά θα είναι, επίσης, τα οφέλη για την τοπική κοινότητα, καθώς θα υλοποιηθεί ένα πρωτοφανές επενδυτικό σχέδιο ύψους 70 εκατ. ευρώ, με πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, που θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παράλληλων με την μεταλλευτική, όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός. 

Με την επέκταση δε, της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25 και πλέον έτη, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας τόσο της επένδυσης όσο και της απασχόλησης.

Περιβαλλοντική συνείδηση

Ψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την επενδυτική της δραστηριότητα.  Στο πλαίσιο αυτό, το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει αυξημένες επενδύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση.

Ήδη, η εταιρεία, έχει επενδύσει για τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, όπως αυτή της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Η συγκεκριμένη, προηγμένη μέθοδος, εφαρμόζεται στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα και πρόκειται να εφαρμοστεί και στις Σκουριές.

Ακόμη, προχωρά σε παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων από τη δραστηριότητα της περιοχών, καθώς και από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της γης στην πρότερη, φυσική της κατάσταση μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων, η οποία θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για οποιαδήποτε χρήση.  Πρόκειται για έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ανάλογου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ιστορικά στην Ελλάδα, και το οποίο αφορά στην αποκατάσταση συνολικής έκτασης 300.000 τ.μ. από την δραστηριότητα παλαιότερων ιδιοκτητών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, στην περιοχή της Ολυμπιάδας

Επιπρόσθετα, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας 130 και πλέον εκατ. ευρώ, και αντιπλημμυρική οχύρωση όλων των εγκαταστάσεων της.

Ακόμη, μέσω εξειδικευμένων συστημάτων η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, ενώ με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400 και πλέον σημείων, επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση, όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τα μεταλλεία. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version