Οι εξαγωγές φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες (12.2.2024) στη Σερβία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και αντιπροσωπεία κορυφαίων επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και ο Σέρβος πρόεδρος, Βούτσιτς, ελληνικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες για να επενδύσουν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στη Σερβία, καθώς η χώρα διαθέτει χρηματοδότηση, αλλά όχι και τα μέσα να υλοποιήσει τα έργα. Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο είναι ένας ακόμη τομέας όπου η Σερβία δείχνει ενδιαφέρον.
Το σχέδιο είναι να εξαχθούν ποσότητες αερίου από τα δύο ελληνικά τερματικά (Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη) με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια.
Μια ακόμα ιδέα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τις εγκαταστάσεις της Σερβίας για να αποθηκεύσει φυσικό αέριο, καθώς σε περιπτώσεις ανάγκης η Ε.Ε. ζητά να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Σχετικές συζητήσεις είχε με τους Σέρβους και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Σύμφωνα με ανάρτησή του, οι δύο εταιρείες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν από κοινού την πρόοδο του μνημονίου συνεργασίας (MOU) που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφαλείας των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η βελτιστοποίηση των υποδομών LNG στη Ρεβυθούσα και στο FSRU Αλεξανδρούπολης αλλά και οι δυνατότητες για κοινές προμήθειες LNG.