Site icon NewsIT

Επί τάπητος τα έργα στον Άγιο Δημήτριο – Ο Ασύρματος και το ρέμα της Πικροδάφνης

14.05.2024 | 07:37
Επί τάπητος τα έργα στον Άγιο Δημήτριο – Ο Ασύρματος και το ρέμα της Πικροδάφνης

ÁÊÉÍÇÔÁ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI

Ένα μπαράζ έργων αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον Άγιο Δημήτριο, μια εξαιρετικά ανερχόμενη περιοχή των Νοτίων Προαστίων που φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για όλους τους Έλληνες και ξένους πολίτες, και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο, τον Ασύρματο.

Επίσης από τον Δήμο περνάει και το περιβόητο ρέμα της Πικροδάφνης. Στα σχέδια του Δήμου είναι σήμερα να αξιοποιήσει μετά από πολλά χρόνια το ιστορικό ακίνητο του «Ασυρμάτου», το οποίο σήμερα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο. Η εν λόγω έκταση των Νοτίων Προαστίων είναι συνολικά 75 στρεμμάτων και θεωρείται τοπόσημο για την περιοχή, ωστόσο σήμερα διαθέτει κάποια κλειστά κτίρια και ένα μικρό αριθμό αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο Δήμαρχος της περιοχής, Στέλιος Μαμαλάκης θέλει η έκταση του Ασυμάρτου να μετατραπεί, μέσα στα επόμενα χρόνια, σε ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών δεδομένων που θα αποτελεί έναν ισχυρό πνεύμονα πρασίνου, όπου θα μπορούν σ’ αυτό να αναπτυχθούν οι ελάχιστες εμπορικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και η δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ.

Το πάρκο παραδόθηκε τμηματικά στον Δήμο, με τα πρώτα 23,5 στρέμματα να έρχονται στην κατοχή του τη δεκαετία του 80’. Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη (1995-2006) με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες. Το 2017 παραδόθηκαν από την ΕΤΑΔ και τα τελευταία 32 στρέμματα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα όλος ο χώρος του Ασυρμάτου να μπορεί να αξιοποιηθεί ενιαία από το Δήμο.

Η ανάπλαση του ωστόσο έχει συναντήσει σημαντικά εμπόδια, καθώς η νέα σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΤΑΔ το 2017, είχε ως προϋπόθεση η συγκεκριμένη έκταση να ανήκει στον Δήμο μόνο για 30 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι για λίγα χρόνια ακόμα το ακίνητο θα είναι στα χέρια των δημοτών, καθώς μετά η σύμβαση λύνεται αυτοδικαίως, κάτι που σημαίνει ότι το πάρκο μπορεί να περάσει σε χέρια τρίτων.

Το δεύτερο μελανό σημείο που υπάρχει στη σύμβαση παραχώρησης είναι ότι απαγορεύεται στη συγκεκριμένη έκταση να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εμπορική χρήση και να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα, ενώ δεν επιτρέπεται ούτε η δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ που έχει ανάγκη η περιοχή.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που απασχολεί την περιοχή είναι το ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο αποτελεί σημαντική «πληγή» για τον Άγιο Δημήτριο. Το ρέμα ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και καταλήγει στο Π. Φάληρο. Ωστόσο, πλέον υπάρχει ζήτημα ασφάλειας για τις κατοικίες που υπάρχουν πλησίον του ρέματος, καθώς το ρέμα έχει καλύψει τα οικόπεδα γύρω του. Ο Δήμαρχος στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός γραμμικού πράσινου πάρκου που θα ενώνει τον Άγιο Δημήτριο με τον Υμηττό και την παραλία.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους που διατρέχει το ρέμα, στοχεύει να δημιουργήσει ένα φορέα προστασίας του. Μάλιστα έχει προτείνει την ένταξη του φορέα αυτού στις ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.). Έτσι θα δημιουργηθεί ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που θα προσφέρει στον επισκέπτη σειρά δραστηριοτήτων για τον πολιτισμό, την άθληση και την αναψυχή.

Ένα ακόμη έργο που θεωρείται τοπόσημο για τον Άγιο Δημήτριο και αν αξιοποιηθεί καταλλήλως θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή είναι το ασυνήθιστο Στρογγυλό Σχολείο. Το κτιριακό συγκρότημα «ξεφύτρωσε» στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στις αρχές της δεκαετίας του ’70 σαν κτίσμα από το μέλλον. Συζητήθηκε στην τοπική κοινότητα, ακόμη και στα ΜΜΕ, εντυπωσίασε και σίγουρα άφησε εποχή, κατακτώντας μια θέση στα πιο καινοτόμα -για την εποχή τους- εγχειρήματα.

Την πρόθεση να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του εμβληματικού κτιρίου όπου στεγάζεται το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, έχει γνωστοποιήσει εξάλλου ο δήμος Αγίου Δημητρίου. Όπως έχει ανακοινώσει επίσης ο Δήμος, στόχος του για το κτίριο του σχολείου είναι η ανάδειξή του σε μητροπολιτικό κέντρο εκπαίδευσης, αλλά και πολιτισμού.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version