Με χρονική υστέρηση θα φανεί στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα, ο αντίκτυπος από τη μείωση των επιτοκίων. Η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναμένεται να δώσει το στίγμα μιας επερχόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να έχει προβλέψει τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.
Οι μειώσεις αυτές, όμως, θα απεικονιστούν με καθυστέρηση στην αύξηση της ζήτησης για νέα δάνεια και ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα κατά το 2024 θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τις προγενέστερες αυξήσεις των δανειακών επιτοκίων. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, στη συνέχεια, η διατήρηση ή ενδεχόμενη μείωση του επιπέδου των βασικών επιτοκίων σε δεύτερο χρόνο θα επιδράσει θετικά αλλά προοδευτικά στην πιστωτική επέκταση. Και αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω αν διατηρηθεί ο ρυθμός ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας το 2024 σε επίπεδα παρόμοια του 2023 ή και επιταχυνθεί.
Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, η πιστωτική επέκταση θα συνεχίσει να ευνοείται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (2021-2027) και του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν το ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική κατηγορία και η πρόσφατη ενίσχυση των πόρων του δανειακού σκέλους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5 δισ. ευρώ επιπλέον (για τους σκοπούς του RePowerEU), τα οποία θα διευκολύνουν την προώθηση και τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων με μακροχρόνιο ορίζοντα από μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως έδειξε η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ για το α΄ τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, και ειδικότερα η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μεγάλες επιχειρήσεις, αυξήθηκε. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις έγιναν ως ένα βαθμό πιο χαλαροί σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023, καθώς, λόγω πιέσεων από τον ανταγωνισμό, μειώθηκαν τα επιτόκια αλλά και το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια.
Τα κριτήρια χορήγησης δανείων χαλάρωσαν και για τα νοικοκυριά σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023, λόγω πιέσεων από τον ανταγωνισμό. Αυστηρότεροι, ωστόσο, έγιναν οι συνολικοί όροι χορήγησης στεγαστικών δανείων, λόγω της λήξης επιχορηγούμενων από το Δημόσιο στεγαστικών προγραμμάτων, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια παρέμεινε υποτονική. Στα καταναλωτικά δάνεια οι συνολικοί όροι παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι και η ζήτηση αυξήθηκε.