Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, έλαβε η Εθνική Τράπεζα κατά την δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% των υφιστάμενων μετοχών της από το ΤΧΣ.
Οι ξένοι μακροπρόθεσμοι και οι υψηλής ποιότητας επενδυτές λαμβάνουν το 90% των προς διάθεση μετοχών στο Διεθνές Βιβλίο, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη μετοχική σύνθεση της ελληνικής Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νέων, ισχυρών επενδυτών βρίσκονται ονόματα όπως αυτά του Capital Group, το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής, με ποσοστό λίγο άνω του 5%, έναντι ποσοστού 18,39% που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο. Άλλοι μεγάλοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι BlackRock, Norges, GIC, Wellington και άλλοι.
Όπως δήλωσε χθες (7.10.2024) ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, το επιτυχημένο placement των μετοχών της ΕΤΕ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Τράπεζα.
«Το ισχυρό ενδιαφέρον από μια ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων της Τράπεζα», είπε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει αφοσιωμένη στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση του ηγετικού της ρόλου στον τραπεζικό κλάδο, αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διάθεσης ποσοστού 10% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα έγινε στην τιμή των 7,55 ευρώ ανά μετοχή, εντός του αρχικά καθορισμένου εύρους τιμών προσφοράς των 7,30 έως 7,95 ευρώ ανά μετοχή.
Η διάθεση των Προσφερόμενων Μετοχών έγινε μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας (Διεθνής Προσφορά) και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), με το 85% να κατανέμεται σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά και το 15% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.
Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτει τις Προσφερόμενες Μετοχές κατά σχεδόν 11 φορές συνολικά και 12 φορές στο Εξωτερικό.
Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά το 70% των Προσφερόμενων Μετοχών κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς, ενώ σχεδόν το 90% της Διεθνούς Προσφοράς καλύφθηκε από επενδυτές με μακροπρόθεσμό ορίζοντα (long only funds), καθώς και από επενδυτές υψηλής ποιότητας.
Επιπλέον, περίπου 50% των Προσφερόμενων Μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 35% σε επενδυτές από τις Η.Π.Α. και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη και λοιπές χώρες.