Site icon NewsIT

Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή – Κορυφαίες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

25.07.2024 | 13:05
Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή – Κορυφαίες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ του 2023, θα διανείμει στους μετόχους της η Εθνική Τράπεζα. Το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,36 ευρώ και αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 4,5% με σημερινές τιμές μετοχής.

Η ημερομηνία αποκοπής στο δικαίωμα για μέρισμα θα είναι η Δευτέρα 29 Ιουλίου και η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας κατά την οποία ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασαν τις επιδόσεις της ΕΤΕ, οι οποίες έχουν αποσπάσει ευρεία αναγνώριση από μετόχους, επόπτες, διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πελάτες και κοινωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα της Τράπεζας την τελευταία πενταετία, ενώ ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε ότι η Εθνική Τράπεζα πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση, μεταξύ 109 συστημικών τραπεζών, στα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ, ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που έλαβε την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody΄s και μάλιστα βαθμολογήθηκε μία βαθμίδα υψηλότερα από το ελληνικό αξιόχρεο, και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τράπεζες στην ΕΕ (και από τις καλύτερες διεθνώς σε επίπεδο ψηφιοποίησης).

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισαν ότι η Εθνική γίνεται η πρώτη τράπεζα επιλογής για τον Πελάτη, πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας και πρωτοπόρος σε επενδύσεις στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Μυλωνάς προέβλεψε ότι τα αποτελέσματα της ΕΤΕ θα συνεχίσουν να είναι πολύ ικανοποιητικά και θα υπάρχει υγιής ανάπτυξη που θα ενισχύσει την ζήτηση για νέα δάνεια. Όπως είπε, η ΕΤΕ έχει εκταμιεύσει νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια, στις επιχειρηματικές χορηγήσεις υπάρχει καθαρή ροή πιστώσεων για 7ο συνεχές τρίμηνο, ενώ η ζήτηση ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα, με άνοδο στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

Ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε το εξαιρετικά επιτυχημένο placement του 22% των μετοχών της ΕΤΕ τον περασμένο Νοέμβριο, με πάνω από 80% των μετοχών να απορροφάται από ξένους επενδυτές, εκ των οποίων τα 2/3 μακροπρόθεσμα επενδυτικά funds. O κ. Μυλωνάς είπε ότι οι μέτοχοι αξιολόγησαν πολύ θετικά την αξιοπιστία της ΕΤΕ στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (Core Banking System, επενδύσεις στην τεχνολογία για ψηφιακές υπηρεσίες).

O κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι, δίνοντας το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος, ο επόπτης αναγνώρισε την υγιή οργανική κερδοφορία της ΕΤΕ, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (CET1 στο 18,4%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη), την επίσης υψηλή ρευστότητα (ομοίως ο δείκτης υψηλότερος των ευρωπαϊκών τραπεζών), τον καθαρό ισολογισμό με δείκτη NPE στο 3,5% και την πλήρη αποπληρωμή της παροχής έκτακτης ρευστότητας (TLTRO).

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος, όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας έδωσαν έμφαση στο ότι η ΕΤΕ θέτει τον πελάτη και τη βελτίωση της εμπειρίας του στο επίκεντρο (όπως αναφέρθηκε, το 98% των συναλλαγών γίνεται πλέον από ψηφιακά κανάλια και το 60% μέσω κινητού και Internet banking), καθώς επίσης στις δράσεις της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας και στις δράσεις της για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version