Τετάρτη, 4 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Εθνική Τράπεζα: Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την αποεπένδυση τον Οκτώβριο

Εθνική Τράπεζα: Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την αποεπένδυση τον Οκτώβριο

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, καθώς μετά τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια, η πώληση των μετοχών της Εθνικής είναι το άλλο τραπεζικό deal που έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να λάβει απόφαση σχετικά με την εναπομείνασα αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ θα είναι προκαταρκτική και ο ορίζοντας των τελικών αποφάσεων για το ποσοστό διάθεσης μετοχών της ΕΤΕ τίθεται μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν και ο σύμβουλος διάθεσης, JP Morgan, παρουσιάσει τις εναλλακτικές που υπάρχουν για τη διάθεση έως του 18,39% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. 

Τα χρονικά περιθώρια για τη δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ είναι στενά και οι διαδικασίες για την διάθεση του πακέτου μετοχών της ΕΤΕ στις αγορές πρέπει να τρέξουν νωρίς τον Οκτώβριο, προλαβαίνοντας τις αμερικανικές εκλογές και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου από την ΕΤΕ, και τα δύο στις 5 Νοεμβρίου). 

Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα κλίνουν προς την διάθεση ποσοστού 10% και στην διακράτηση του υπολοίπου υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για την μετέπειτα διάθεσή του σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Υπάρχουν, ωστόσο, και όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της πλήρους αποεπένδυσης, θεωρώντας ότι, όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, θα υπάρξει ισχυρότερη ανταπόκριση από τις αγορές και θετικός αντίκτυπος για την Εθνική Τράπεζα, τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία. 

Όπως και τον Νοέμβριο του 2023, στην πρώτη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ όπου ο το Ταμείο διέθεσε ποσοστό 22% των μετοχών της ΕΤΕ, το placement της Εθνικής Τράπεζας θα διενεργηθεί με συνδυαστική προσφορά σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

Στην α΄ φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ το 20% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς προσφέρθηκαν στην εγχώρια αγορά (40.247.467 μετοχές, εκ των οποίων το 60% ή 24.148.480 σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 40% ή 16.098.987 μετοχές σε ειδικούς επενδυτές. Στους διεθνείς επενδυτές κατανεμήθηκε το υπόλοιπο 80% των προσφερόμενων μετοχών, δηλ. 160.989.867  μετοχές. 

Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ αποτελείται από 914.715.153 κοινές ονομαστικές μετοχές και εκτός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την The Capital Group Companies, Inc., κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις