Τετάρτη, 17 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Εθνική Τράπεζα: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το υπόλοιπο 18% που κατέχει το ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το υπόλοιπο 18% που κατέχει το ΤΧΣ

Εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα το φθινόπωρο, προανήγγειλε μιλώντας χθες (12.6.2024) στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην Τράπεζα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διάθεση του ποσοστού 18% που παραμένει στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου θα εξεταστεί το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς.

Η πρώτη φάση της αποεπένδυσης του ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, με τη διάθεση του 22% από το 40,39% των μετοχών ΕΤΕ που κατείχε το ΤΧΣ. Το τριήμερο book building για τη διάθεση των μετοχών είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, βάζοντας στο μετοχολόγιο της Τράπεζας μεγάλους διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές και ιδιώτες Έλληνες επενδυτές από την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου.

Η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC, μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη, η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των Α-list διεθνών επενδυτών και νέων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Στο placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είχαν υποβληθεί προσφορές Οι 8,1 δισ. ευρώ, για αξία προς διάθεση μετοχών 1 δισ. ευρώ. Οι νέοι διεθνείς επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας είναι κατά τα 2/3 μακροπρόθεσμου αποκλειστικά χαρακτήρα και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds. Όσο για την γεωγραφική τους προέλευση, το 40% είναι από Ευρώπη, επίσης 40% από τις ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Υπερκάλυψη σχεδόν κατά 3 φορές είχε σημειώσει και το ελληνικό βιβλίο, συγκεντρώνοντας προσφορές 450 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, ξένοι και Έλληνες επενδυτές υπερκάλυψαν την διάθεση μετοχών της ΕΤΕ κατά περίπου 8,5 φορές.

Η τιμή διάθεσης είχε διαμορφωθεί στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, όταν το εύρος διάθεσης που είχε οριστεί κυμαινόταν από 5 μέχρι 5,44 ευρώ, με το discount που επετεύχθη στο placement της ΕΤΕ να είναι το χαμηλότερο που είχε επιτευχθεί πανευρωπαϊκά το 2023.

Η πρωτοφανής ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας στην διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ ήταν απόρροια της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υπό τη Διοίκηση Μυλωνά παρουσιάζει την τελευταία τετραετία συνέπεια στην υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου και μάλιστα με συνεχείς υπερβάσεις των στόχων. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη (και μοναδική μέχρι στιγμής) ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις