Δευτέρα, 16 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Εθνική Τράπεζα: Το ΤΧΣ αποφασίζει αύριο για το ποσοστό διάθεσης μετοχών

Εθνική Τράπεζα: Το ΤΧΣ αποφασίζει αύριο για το ποσοστό διάθεσης μετοχών
Φωτογραφία: Eurokinissi

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την δεύτερη φάση αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα γίνει πλέον με πλήρη επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας και από τη Moody΄s την περασμένη Παρασκευή (13.9.2024).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για να δώσει κατεύθυνση στον σύμβουλο, JP Morgan, ως προς το ποσοστό διάθεσης μετοχών. Το ποσοστό μετοχών ΕΤΕ με το οποίο έχει μείνει το ΤΧΣ ανέρχεται σε 18,39% και ο σύμβουλος έχει προτείνει έως και την πλήρη διάθεσή του, δεδομένου του διαπιστωμένου ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μέχρι στιγμής, το σενάριο που επικρατεί είναι το ΤΧΣ να διαθέσει το 10% των μετοχών της ΕΤΕ, καλύπτοντας την υπερβάλλουσα ζήτηση με επιπλέον ποσοστό 3%, ώστε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου να παραμείνει ποσοστό 5% – 8%, το οποίο θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, για διάθεση μελλοντικά σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Σημειώνεται πως ειλημμένη απόφαση είναι η Εθνική να μην συμμετάσχει στη διαδικασία ενεργοποιώντας τη δυνατότητα επαναγοράς μετοχών της.

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι προδιαγεγραμμένο για το placement της ΕΤΕ που αναμένεται μέσα στο α΄ δεκαήμερο Οκτωβρίου, καθώς η Τράπεζα έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό growth story. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, η ζήτηση για μετοχές ΕΤΕ ήταν εκρηκτική και το ΤΧΣ αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό διάθεσης από το 20% στο 22%.

Οι προσφορές που είχαν υποβληθεί κατά το τριήμερο του book building ανήλθαν σε 8,1 δις. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά και για το χαμηλότερο discount που είχε σημειωθεί επίσης πανευρωπαϊκά το 2023. Το discount ήταν της τάξεως του 2,5%, ενώ η ΕΤΕ και οι συντονιστές του book building δεν ανέμεναν discount χαμηλότερο του 7%.

Πέραν του πολύ χαμηλού discount, παρεπόμενο της ισχυρής ζήτησης για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ήταν και η αναλογικά πολύ μικρή ικανοποίηση των επενδυτών που επελέγησαν για τις προσφερόμενες μετοχές, συγκριτικά με το αιτούμενο ύψος μετοχών. Με το πρώτο placement, στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας ήταν επενδυτές όπως οι: Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις