Site icon NewsIT

Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη ρεκόρ με την εκκίνηση του placement για το 10% των μετοχών

30.09.2024 | 13:53
Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη ρεκόρ με την εκκίνηση του placement για το 10% των μετοχών

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Υπερκάλυψη που έχει ξεπεράσει τις 6 φορές, σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας για τη διάθεση του 10% των μετοχών της (91.471.515 μετοχές).

Η προσέλευση – ρεκόρ των διεθνών επενδυτών είχε διαφανεί ήδη από τη διαδικασία της διερευνητικής βολιδοσκόπησης (wall crossing) που είχε διενεργήσει η σύμβουλος του ΤΧΣ, JP Morgan, την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προσφορές που είχαν συγκεντρωθεί έφτανα τα 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο placement μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, το αντίστοιχο ποσό δηλωθέντος ενδιαφέροντος δεν ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας γίνεται σε εύρος τιμής από 7,30 έως 7,95 ευρώ. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του να αποφασίσει ένα στενότερο εύρος τιμής διάθεσης όσο παραμένει ανοικτό το βιβλίο ή – και να προσδιορίσει ενδεικνυόμενη τιμή.

Με βάση τα παραπάνω, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 667,74 εκατ. ευρώ έως και 727,198 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία του placement συμμετέχουν και επενδυτές από την εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, ποσοστό της τάξεως του 15%, που αντιστοιχεί σε 13.720.727 προσφερόμενες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε Έλληνες επενδυτές που συμμετέχουν δημόσια προσφορά με την επιλογή, κατά την αποκλειστική και απόλυτη διακριτική κρίση του ΤΧΣ, να αυξηθεί έως και 20%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον 4.573.576 μετοχές (που αντιπροσωπεύουν συνολικά 18.294.303 προσφερόμενες μετοχές).

Το 85%, που αντιστοιχεί σε 77.750.788 προσφερόμενες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στο ξένο βιβλίο μέσω accelerated book building, με την επιφύλαξη κάθε αναγκαίας προσαρμογής σε περίπτωση που η διαδικασία δημόσιας προσφοράς αυξηθεί κατά τα ανωτέρω.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version