Πέμπτη, 12 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Φουντώνουν οι διαμάχες της ΕΤΑΔ με τους δήμους της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Φουντώνουν οι διαμάχες της ΕΤΑΔ με τους δήμους της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Αρκετά είναι τα «ανοιχτά» μέτωπα που έχει σήμερα η ΕΤΑΔ με τους δήμους των Νοτίων Προαστίων, με την κατάσταση πλέον στο παραλιακό μέτωπο να «μυρίζει» μπαρούτι. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η νέα διαμάχη που έχει προκύψει με τον Δήμο Σαρωνικού. Μήλο της έριδος αποτέλεσε η αξιοποίησης έκτασης 44 στρεμμάτων σε όμορη έκταση με το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.

Η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί το 2003 στην Αττικός Ήλιος, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις με τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων. Πλέον, η προοπτική αξιοποίησης της έκτασης αυτής από πλευράς της ξενοδοχειακής επιχείρησης φαίνεται να είναι πιο ορατή από κάθε άλλη φορά, δεδομένου ότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Αττικός Ήλιος, προκειμένου να μπει τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη της επιχείρησης με την ΕΤΑΔ και δεδομένου ότι στην επιχείρηση έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες καλείται να καταβάλει το Δημόσιο.

Πρόκειται ωστόσο για μία έκταση, στην οποία βρίσκονται δύο μεγάλες παραλίες. Ο δήμος διεκδικεί την παραχώρησή τους από την ΕΤΑΔ προκειμένου να παραμείνουν ελεύθερες και προσβάσιμες προς τους λουόμενους. Η ΕΤΑΔ προχώρησε τον Ιούλιο σε κατεδαφίσεις των κτισμάτων, ενώ ο δήμος και το συντονιστικό «Ελεύθερες Παραλίες» απέτρεψαν την κατεδάφιση στην παραλία Ευκάλυπτα.

Σκοπός της ΕΤΑΔ ήταν να παραδώσει άμεσα τις παραλίες στον επιχειρηματία, προκειμένου να προχωρήσει στην περίφραξή τους,, σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου. Ο δήμος Σαρωνικού φέρεται να κερδίζει προσωρινά τη μάχη ή έστω να καθυστερεί τις εξελίξεις, αφού πέτυχε την ακύρωση μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) την άδεια που είχε λάβει η ΕΤΑΔ ΑΕ. για κατεδάφιση των δημοτικών εγκαταστάσεων σε «Ευκάλυπτα» και «Γλίστρα». Συγκεκριμένα με δύο Αποφάσεις, οι οποίες έχουν ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, η υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σαρωνικού προχώρησε σήμερα στην ακύρωση δύο πράξεων «Εκτέλεσης Εργασιών» που αφορούν την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην παραλιακή περιοχή Λαγονησίου, που είχαν εγκριθεί προς όφελος των συμφερόντων της ΕΤΑΔ ΑΕ, από τη τότε αρμόδια ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου (Πολεοδομία).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Νομική Γνωμοδότηση που ζήτησε και έλαβε ο Δήμος από ανεξάρτητους Δικηγόρους και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι διοικητικές πράξεις βάσει των οποίων κινείται η ΕΤΑΔ έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, καθώς η επίδικη έκταση εμπίπτει εντός κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος μάλιστα εκτείνεται μέχρι τον αιγιαλό και στερείται προαπαιτούμενη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ απαιτείται και η υποβολή σχετικής γνωμοδότησης του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, η οποία επίσης δεν υπάρχει.

Για τις Αποφάσεις που έλαβε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σαρωνικού, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου δήλωσε: «Σήμερα, όσοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο νομικός μας αγώνας τελείωνε την 10η Σεπτεμβρίου – ημέρα όπου έληγαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κερδίσαμε- διαψεύστηκαν. Και να είναι βέβαιοι πως θα συνεχίσουν να διαψεύδονται. Όσο μας ενώνει η δύναμη των πολιτών και ο δίκαιος αγώνας μας, τόσο θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε αυτά που ανήκουν Αυτονόητα και Δικαιωματικά στους πολίτες: ελεύθερες παραλίες. Συνεχίζουμε με περισσότερη ορμή, με περισσότερα νομικά όπλα, με περισσότερους πολίτες στο πλευρό μας, μέχρι τη δικαίωση».

Μία μεγάλη ακόμη κόντρα είναι αυτή που έχει η εταιρεία του Δημοσίου με τον Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη. Η αντιπαράθεση βασίζεται στο γεγονός ότι ο επιχειρηματίας Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, καταπατά κοινόχρηστη έκταση επεκτείνοντας τα καταστήματά του και η ΕΤΑΔ φέρεται τον υποστηρίζει και να αμφισβητεί την ύπαρξη κοινόχρηστου χώρου στην παραλία Αλίμου. 

Όπως είχε προαναγγείλει ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, στις 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με καλεσμένους όλους τους βουλευτές των κομμάτων, ειδικότερα του νοτίου τομέα, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο Αλίμου, στην ΕΤΑΔ και στον επιχειρηματία που μισθώνει έκταση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η σκανδαλώδης και αντιθεσμική, όπως τη χαρακτηρίζει, συμπεριφορά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε., που στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δήμου και κατ’ επέκτασιν και των πολιτών και θα αποφασιστεί περαιτέρω δημοσιοποίηση του θέματος ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πιο ήπιες είναι οι σχέσεις της εταιρείας του Δημοσίου, με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και α’ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Μελανό σημείο στις σχέσεις τους αποτελεί η Ακτή Βουλιαγμένης συμπεριλαμβανομένης και της Ωκεανίδας.

Συγκεκριμένα, ο δήμος έχει προτείνει στην ΕΤΑΔ να μισθώσει ο ίδιος την Ακτή Βουλιαγμένης (συμπεριλαμβανομένης της Ωκεανίδας), έναντι ανταλλάγματος 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η ΕΤΑΔ δεν φαίνεται πρόθυμη να δεχτεί την εν λόγω πρόταση και επεξεργάζεται τρόπους ώστε να βγάλει το επόμενο διάστημα στον αέρα έναν νέο διαγωνισμό.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις