Επιχειρήσεις

Γενική συνέλευση ΣΕΒ: «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα»

Σήμερα (24.10.2024) πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, με το μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ομιλίες απηυθύναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Guy Verhofstadt.

Ακόμα την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα σήμερα βιώνει μια πρωτοφανή αβεβαιότητα σε ένα περιβάλλον που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο. «Γεωπολιτική αναταραχή, κλιματική αλλαγή και άλλοι παράγοντες όπως η τεχνολογική εξέλιξη σε Άπω Ανατολή και Ινδία, και ο ψυχρός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, προκαλούν μεγάλες αναταράξεις στη ζωή των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο επενδυτικός ανταγωνισμός έχει ενταθεί από την πλευρά των ΗΠΑ, και όχι μόνο. Το κατεπείγον του διακυβεύματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται ρητά στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι. Είναι ένα σαφές μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση της ανεργίας, η εξασφάλιση πόρων για την οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς, η επανατοποθέτησή της στον παγκόσμιο χάρτη ως επενδυτικός προορισμός και η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη Βιομηχανία, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι ο κλάδος συνεισφέρει πολλαπλώς, στηρίζοντας την οικονομία και την απασχόληση. Όπως ανέφερε η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 13,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους, κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας και καταγράφει τριπλασιασμό των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, τόνισε ότι, παρά την πρόοδο, τα περιθώρια βελτίωσης παραμένουν σημαντικά και αναφέρθηκε τόσο στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όσο και στα νέα, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και οι μεγάλες διακυμάνσεις του, η έλλειψη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και η δυσκολία των ΜμΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) να εξασφαλίσουν επαρκή τραπεζική χρηματοδότηση.

«Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύο κρίσιμες προκλήσεις: τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση της παραγωγικότητας. Πρέπει ως χώρα να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές. Χρειάζεται αλματώδης και άμεση αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και δη εκείνων που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τέτοιου είδους επενδύσεις θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγικότητας που αν και βαίνει βελτιούμενη, παραμένει χαμηλή». Συμπλήρωσε ότι η παραγωγικότητα είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναγνώρισε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα που θα διαρκέσει πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, πρότεινε τις υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις ως ένα συμπληρωματικό επενδυτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας και θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για μια ευημερούσα κοινωνία και οικονομία, και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και την Πολιτεία στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου επ’ ωφελεία όλων.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε προς τους επιχειρηματίες επισημαίνοντας ότι όσα κίνητρα και να δώσει η Πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει ατομική. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους μας. Να μετασχηματίσουμε τις εταιρείες μας ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και αναζητώντας την καινοτομία».

Ο κ. Guy Verhofstadt στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ των άλλων: «Σήμερα ζούμε σε μια νέα εποχή «αυτοκρατοριών» στην οποία, όχι τα έθνη κράτη, αλλά οι μεγάλες χώρες και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου. Είναι ένας πολύ σκληρός κόσμος που βασίζεται στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό. Είναι άραγε έτοιμη η Ευρώπη για αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων; Η απάντηση είναι πως δεν είμαστε. Χρειάζεται επειγόντως να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και να ολοκληρώσουμε την ενιαία μας αγορά (έκθεση Letta), ιδιαίτερα όσον αφορά στις κεφαλαιουχικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές αγορές. Αυτό θα απαιτήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως τον τερματισμό του κανόνα της ομοφωνίας και τη θέσπιση ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως προτείνεται στην έκθεση Draghi»

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Το ανατεθέν έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης καθώς και τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια χερσαίων καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης για την υποστήριξη των στόχων της Γαλλίας για ΑΠΕ
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud