Site icon NewsIT

Γερμανία: Η Intel αναβάλλει κατά δύο χρόνια την έναρξη κατασκευής εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο

17.09.2024 | 08:01
Γερμανία: Η Intel αναβάλλει κατά δύο χρόνια την έναρξη κατασκευής εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο

FILE PHOTO: A sign is shown at the entrance to the headquarters of Intel Corporation in Santa Clara, California February 2, 2010. REUTERS/Robert Galbraith/File Photo

Η αμερικανική εταιρεία τσιπ Intel αναβάλλει την κατασκευή του εργοστασίου της στο Μαγδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία, αξίας δισ. ευρώ, κατά δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πατ Γκέλσινγκερ σε επιστολή του προς το εργατικό δυναμικό χθες (16.9.24) το βράδυ.

Πέρυσι, ο Γκέλσινγκερ (Intel) είχε υποσχεθεί να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ για ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Σαξονία – Άνχαλτ της Γερμανίας. Το κράτος επρόκειτο να συνεισφέρει σχεδόν δέκα δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Αυτό δεν ισχύει πλέον. «Πρόσφατα αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας στην Ευρώπη με το εργοστάσιό μας στην Ιρλανδία, το οποίο θα παραμείνει ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός κόμβος μας στο άμεσο μέλλον», έγραψε ο διευθυντής στο μήνυμά του προς τους εργαζόμενους. Ο 63χρονος εξήγησε ότι η έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου στον Έλβα θα εξαρτηθεί στη συνέχεια από τη ζήτηση.

Η Intel σχεδίαζε αρχικά να κατασκευάζει επεξεργαστές τελευταίας τεχνολογίας στο Μαγδεμβούργο από το 2027. Τα κέρδη του ομίλου βασίζονται κυρίως σε κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) για υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και διακομιστές. Η προσωρινή διακοπή της επένδυσης στο Μαγδεμβούργο αποτελεί μέρος μιας εκτεταμένης αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Ο διαχειριστής ανακοίνωσε επίσης χθες ότι η λεγόμενη επιχείρηση χυτηρίου θα αποσχιστεί. Η Intel σκοπεύει να παράγει ημιαγωγούς για λογαριασμό άλλων προμηθευτών σε αυτό το μέχρι τώρα αποτυχημένο τμήμα.

Την περασμένη Παρασκευή (13.9.2024), η ΕΕ είχε ήδη εγκρίνει κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ για ένα σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της Intel στην Πολωνία. Πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει το ισοδύναμο περίπου 4,2 δισ. ευρώ σε ένα εργοστάσιο δοκιμών και συσκευασίας τσιπ στο Βρότσλαβ. Ο Γκέλσινγκερ έχει πλέον σταματήσει και αυτό το σχέδιο προς το παρόν.

Ο Λίντνερ θέλει να μεταφέρει τα κονδύλια της Intel στον προϋπολογισμό

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) τάχθηκε αμέσως υπέρ της χρήσης των κονδυλίων που προορίζονται για την Intel για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. «Όλα τα κονδύλια που δεν απαιτούνται για την Intel πρέπει να δεσμευτούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τη μείωση των ανεπίλυτων οικονομικών ζητημάτων», ανάρτησε ο πρόεδρος του FDP στην πλατφόρμα X. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν υπεύθυνη πολιτική».

Υπάρχει ακόμη ένα κενό 12 δισ. ευρώ στο τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο η κυβέρνηση του τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία θέλει να μειώσει σε μονοψήφιο ποσό. Τα δισεκατομμύρια της Intel θα ήταν μια γρήγορη λύση. Ωστόσο, τότε θα ήταν αμφίβολο αν η μεταγενέστερη έναρξη της κατασκευής από την Intel θα μπορούσε να υποστηριχθεί ακόμη οικονομικά, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ως εκ τούτου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), απάντησε: «Θα συζητήσουμε τώρα από κοινού πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια με λογική και προσοχή και να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της χώρας». Το υπουργείο δήλωσε ότι τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στο Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό (KTF) της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμα για τον βασικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που εξασφάλισε η Handelsblatt, η αναβολή κρύβει περαιτέρω προβλήματα για το σχέδιο επιδοτήσεων. Η Intel είχε απαιτήσει επιδοτήσεις ύψους έως και 16 δισ. ευρώ στις διαπραγματεύσεις του περασμένου έτους, αναφέρουν εμπιστευτικές πληροφορίες. Ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ της μείωσης του ποσού στο τέλος ήταν η υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης να καταβάλει την πρώτη δόση πριν από την έναρξη της κατασκευής.

Ωστόσο, η υπόσχεση των επιδοτήσεων συνδέεται με την πρόοδο. Η Intel θα μπορούσε τώρα να λάβει τα χρήματα αργότερα ή, κατά τη γνώμη του Βερολίνου, οι επιδοτήσεις θα έπρεπε να μειωθούν. Και τα δύο θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στο πρόβλημα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία έγκρισης κρατικών ενισχύσεων από την Επιτροπή της ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι η Intel θα έρθει στο Μαγδεμβούργο»

Μέχρι τώρα, παρά τα ερωτηματικά γύρω από το εργοστάσιο, οι ομάδες έργου της κυβέρνησης, της Επιτροπής της ΕΕ και της Intel συνέχιζαν να εργάζονται για την έγκριση κρατικών ενισχύσεων, η οποία θα έπρεπε να είναι επικείμενη. Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανέμενε ότι η κατασκευή θα αναβαλλόταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Δευτέρας.

Παρά την αναβολή και τα προβλήματα που προέκυψαν, ο υπουργός Οικονομίας της Σαξονίας – Άνχαλτ Σβεν Σούλζε (CDU) εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αμερικανική εταιρεία θα εγκατασταθεί στο Μαγδεμβούργο. «Τόσο το κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο», δήλωσε ο Σούλζε στην Handelsblatt. «Είμαι βέβαιος ότι η Intel θα έρθει στο Μαγδεμβούργο και θα επενδύσει όπως έχει προγραμματιστεί».

Ο Σούλζε ανακοίνωσε ότι έχουν κανονιστεί συνομιλίες με την Intel τις επόμενες εβδομάδες για να διευκρινιστεί πώς θα προχωρήσουν τώρα τα πράγματα: «Η αναβολή θα έχει φυσικά αντίκτυπο στα σχέδιά μας για τα συστήματα αποχέτευσης, τους δρόμους πρόσβασης, τις υποδομές και ούτω καθεξής».

Η γερμανική βιομηχανία εκφράζει τη λύπη της για την απόσυρση της Intel. Ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της βιομηχανικής ένωσης ZVEI, χαρακτήρισε την προσωρινή διακοπή της κατασκευής «πολύ λυπηρή» σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Είναι πλέον ακόμη πιο σημαντικό η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της μικροηλεκτρονικής. «Ο κλάδος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και για να γίνει πιο ανθεκτική στις παγκόσμιες κρίσεις», δήλωσε ο Βέμπερ.

Οι επενδυτές είναι σοβαρά απογοητευμένοι

Η Intel, ο μακροχρόνιος ηγέτης του κλάδου, δέχεται σοβαρές πιέσεις εδώ και μήνες. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο όμιλος αναγκάστηκε να αναφέρει ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις αρχές Αυγούστου, ο Γκέλσινγκερ ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή περίπου 15.000 θέσεων εργασίας. Συνολικά, θέλει να εξοικονομήσει περισσότερα από δέκα δισ. δολάρια το επόμενο έτος.

Από τις αρχές του έτους, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 60%. Έτσι, η χρηματιστηριακή αξία της έχει πέσει κατακόρυφα σε περίπου 90 δισ. δολάρια. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% της κεφαλαιοποίησης της παγκόσμιας ηγέτιδας της αγοράς Nvidia. Ακόμη και ο πολύ μικρότερος ανταγωνιστής AMD έχει σχεδόν τριπλάσιο ποσό.

Χθες, ωστόσο, η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά περίπου 6% σε ένα αδύναμο περιβάλλον. Ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε στην Intel ένα συμβόλαιο αξίας έως και 3 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την προμήθεια τσιπ για το υπουργείο Άμυνας. Η τιμή της μετοχής σημείωσε περαιτέρω άνοδο κατά 9% μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Στο επίκεντρο του προβλήματος της Intel βρίσκεται η αναδιοργάνωση του ομίλου που επιδιώκει ο Γκέλσινγκερ από το 2021. Η Intel δεν κατασκευάζει πλέον μόνο τους δικούς της ημιαγωγούς, αλλά θέλει στο μέλλον να το κάνει και για τρίτους πελάτες.

Πρόκειται για μια κοσμογονική αλλαγή. Η Intel θέλει να αντιμετωπίσει την TSMC από την Ταϊβάν. Η εταιρεία είναι τεχνολογικά μια κατηγορία από μόνη της εδώ και πολλά χρόνια και είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς μεταξύ των συμβεβλημένων κατασκευαστών στη βιομηχανία τσιπ με μερίδιο αγοράς 60%.

Προκειμένου να πείσει πιθανούς μεγάλους πελάτες όπως η Apple, η Microsoft, η Tesla ή η Nvidia να στραφούν, η Intel πρέπει πάνω απ’ όλα να δείξει ότι μπορεί να συμβαδίσει με την TSMC από πλευράς τεχνολογίας. Ο Γκέλσινγκερ είναι επομένως αναγκασμένος να επενδύσει μαζικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι πωλήσεις και τα κέρδη καταρρέουν – η Intel βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γκέλσινγκερ μπόρεσε να ανακοινώσει τη Δευτέρα έναν πολύ γνωστό πελάτη για τη δραστηριότητά της στον τομέα των χυτηρίων. Η Amazon Web Services ανέθεσε στην Intel ένα συμβόλαιο αξίας δισεκατομμυρίων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει μια κοινή επένδυση σε εξατομικευμένα σχέδια τσιπ, εξήγησε ο Γκέλσινγκερ. Η AWS θα πληρώσει για τις υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής. Ένα τσιπ για χρήση στην τεχνητή νοημοσύνη θα κατασκευαστεί για τη θυγατρική της Amazon.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version