Site icon NewsIT

Γουόρεν Μπάφετ: Η Berkshire έγινε η πρώτη μη τεχνολογική εταιρεία της Wall Street με 1 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία

28.08.2024 | 17:52
Γουόρεν Μπάφετ: Η Berkshire έγινε η πρώτη μη τεχνολογική εταιρεία της Wall Street με 1 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία

Ponta Delgada, Portugal - April 27, 2023: Berkshire Hathaway Home Services office on Rua Marquês da Praia e Monforte.

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ έγινε η πρώτη εταιρεία της Wall Street εκτός του τεχνολογικού τομέα που ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Οι μετοχές του ομίλου του Γουόρεν Μπάφετ αυξήθηκαν έως και 0,8% την Τετάρτη (28.08.2024) και ώθησαν την κεφαλαιοποίησή του πάνω από το όριο του τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά.

Η μετοχή έχει σημειώσει ράλι φέτος χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών και την οικονομική αισιοδοξία. Η εταιρεία με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα εντάσσεται στις τάξεις μιας μικρής ομάδας που σπάει το ορόσημο, όπου κυριαρχούν τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Alphabet, η Meta και η Nvidia.

«Η Berkshire το έκανε με τον πιο αργό, αλλά πιο σίγουρο τρόπο», δήλωσε στο Bloomberg ο Στιβ Τσεκ, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Check Capital Management.

Η εταιρεία του έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων, με την Berkshire να αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή της. «Είναι πιο δύσκολο να βγάλεις χρήματα με τον παλιομοδίτικο τρόπο».

Το ράλι της Berkshire φέτος έχει ξεπεράσει τα κέρδη του S&P 500, με την εταιρεία να έχει κάνει ένα από τα καλύτερα ετήσια ξεκινήματά της εδώ και μια δεκαετία. Έχει κερδίσει 30% το 2024, ενώ ο δείκτης αναφοράς της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 18%. Η εταιρεία δεν είναι τόσο πολύ πίσω από τους λεγόμενους «Big 7»: ένας δείκτης των μεγαλύτερων τεχνολογικών μετοχών έχει αυξηθεί κατά 35% φέτος.

Ο Μπάφετ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μετατρέποντας την Berkshire Hathaway από μια προβληματική εταιρεία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε μια εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία. Διαμόρφωσε την εταιρεία μαζί με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Τσάρλι Μούνγκερ ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο σε ηλικία 99 ετών.

Η χρηματιστηριακή αξία της Berkshire αυξήθηκε κατά περίπου 20% ετησίως από το 1965 έως πέρυσι – σχεδόν διπλάσια από την ετήσια απόδοση του S&P 500 στο διάστημα αυτό. Αυτό μετέτρεψε τον Μπάφετ σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ίσως τον πιο παραγωγικό επενδυτή όλων των εποχών.

Η δύναμη του ομίλου έρχεται καθώς η αισιοδοξία για την οικονομία αυξάνεται, με την Fed να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών τον Αύγουστο. Οι επιχειρήσεις της Berkshire εκτείνονται από την Pilot Travel Centers που διαχειρίζεται στάσεις φορτηγών μέχρι την αλυσίδα παγωτών Dairy Queen και τη μάρκα μπαταριών Duracell.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version