Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Η εγκληματικότητα στην καραντίνα και ο ρόλος των εταιρειών φύλαξης: Συνέντευξη με τον ιδρυτή της Spartan Security

Η εγκληματικότητα στην καραντίνα και ο ρόλος των εταιρειών φύλαξης: Συνέντευξη με τον ιδρυτή της Spartan Security

Με τα κρούσματα βίας και δολιοφθοράς να καταγράφουν ανοδική πορεία, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Spartan Security Μπάμπης Καραμπάτσος μιλά στο newsit.gr για την αύξηση της εγκληματικότητας την περίοδο της καραντίνας και τη στάση του Έλληνα ως προς τα μέτρα προστασίας της περιουσίας και της σωματικής του ακεραιότητας. 

Σε μία σύντομη αναδρομή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο εταιρειών φύλαξης, ο κ. Καραμπάτσος, μιλά για τις προοπτικές εισόδου νέων «παικτών» και τονίζει ότι η κίνηση με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία ήταν όταν η Spartan απέκτησε τη Κατράντζος Security, ηγέτιδα στον τομέα ασφάλειας σε προηγούμενες δεκαετίες.

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκε η εγκληματικότητα;

Σίγουρα οι επαγγελματικοί χώροι που βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν, εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο. Στις κύριες κατοικίες οι παραβιάσεις έχουν περιοριστεί, αν και αντιμετωπίζουμε ακόμη και σήμερα περιπτώσεις εισβολής σε σπίτια με παρόντες τους ενοίκους. Στα εξοχικά  καταγράφονται πραγματικές λεηλασίες που δυστυχώς θα έρθουν στο φως μετά το πέρας της καραντίνας, όταν δοθεί στους ιδιοκτήτες η άδεια να επισκεφτούν την περιφέρεια. Δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και μετά την άρση του lock down,  καθώς λόγω της κοινωνικής αναταραχής που αναμένεται να επιφέρει η οικονομική ύφεση, προβλέπεται να εκτιναχθεί  η εγκληματικότητα και μάλιστα την στιγμή που ήδη οι αστυνομικοί θα είναι κουρασμένοι από την υπέρ προσπάθεια που κατέβαλαν για τους ελέγχους τις ημέρες της πανδημίας.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό μίας εταιρείας φύλαξης;

Η καθημερινότητα στο κέντρο επιχειρήσεων δεν αποτελείται αποκλειστικά από την διαχείριση ένοπλων απειλών, εγκληματικών παραβιάσεων και διαχείριση κινδύνων, όπως μπορεί να θεωρείται από  πολλούς, αλλά περιλαμβάνει και την ενασχόλησή του προσωπικού με περιστατικά μικρότερης σημασίας. Οι περιπτώσεις αυτές είναι εξίσου αναγκαίες για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς ελέγχουν την ομαλή λειτουργία  του συναγερμού από πιθανές δολιοφθορές ή  παρέχουν πληροφορίες για την κίνηση στον χώρο. Τέτοια είναι: η διακοπή του ρεύματος σε χώρους με ιδιαίτερες ανάγκες ρευματοδότησης: (ψυγεία, control rooms, ιατρικά μηχανήματα κλπ), η πτώση τάσης της μπαταρίας ή η  διακοπή της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης του ΚΛΣ με το σύστημα ασφαλείας, ο έλεγχος έλευσης και αποχώρησης του προσωπικού και φυσικά η 24ωρη δυνατότητα παροχής βοήθειας για τους συνδρομητές μας κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. 

Συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, πώς θα χαρακτηρίζατε την στάση των Ελλήνων στο θέμα «φύλαξη περιουσίας και ασφάλειας»;

Ο Έλληνας καταναλωτής είναι πιο εξοικειωμένος παρά ποτέ για τις ανάγκες του, τις παρεχόμενες λύσεις ασφάλειας και τις δυνατότητες της τεχνολογίας.  Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, θεωρούν αυτονόητη την πρόληψη και την ασφάλεια της περιουσίας τους, όπως τους είναι ευνόητες και οι υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους επαγγελματίες τους κλάδου. Η διαφορά με την Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός πως ο Έλληνας καταναλωτής νιώθει μεγαλύτερη ανασφάλεια στις επιλογές του κι αισθάνεται την ανάγκη να ψάξει και  να ενημερωθεί για να διαλέξει τον επαγγελματία της ασφάλειας που θα εμπιστευτεί, καθώς ο επαγγελματισμός δεν είναι κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Παρόλα αυτά, η παιδεία για την σωστή επιλογή και την ορθή χρήση των συστημάτων ασφαλείας όλο και βελτιώνεται, με αποτέλεσμα οι «κακοί» επαγγελματίες του κλάδου μας να απωθούνται σταθερά και μεθοδικά από την ίδια την αγορά.

Από επιχειρηματικής πλευράς, πόσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο;

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη κλαδική μελάτης του 2020 της ICAP, στη χώρα μας 2.695 επιχειρήσεις διαθέτουν άδεια λειτουργίας για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τον νόμο 3707/2008. Υπολογίζω πως στην ηλεκτρονική ασφάλεια και στην φυσική φύλαξη σήμερα, δραστηριοποιούνται ίσως και οι διπλάσιες επιχειρήσεις της επίσημης μελέτης. Μεταξύ αυτών βεβαίως, περιλαμβάνονται και πολλές επιχειρήσεις συναφών επαγγελμάτων που βάσει καταστατικού παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας ως δευτερεύουσα δραστηριότητα. Εκτιμώ επίσης πως 70-80 επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες 24ωρης ηλεκτρονικής φύλαξης ΚΛΣ με ιδιόκτητα μέσα. Το καίριο ερώτημα θα ήταν πόσες από αυτές είναι πιστοποιημένες από την ΕΛ.ΑΣ., κατά πόσο το προσωπικό που απασχολούν κατέχει νόμιμες άδειες επαγγέλματος και ασφαλώς πόσες διαθέτουν συστήματα διαχείρισης ISO για την ασφάλεια των πληροφοριών που διαχειρίζονται, Ασχέτως με τους αριθμούς, είναι σαφές πως είναι πολλά τα σημεία που χρήζουν προσοχής για  πλήρη διαφάνεια στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει περιθώριο για την είσοδο νέων εταιρειών;

Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης για τη νέα γενιά, όχι απλά και μόνο για να «επιχειρήσει» αλλά για να ανοίξει νέους δρόμους στον κλάδο μας. H προσωπική μου άποψη είναι πως πάντα υπάρχει ανάγκη για νέες σοβαρές, πιστοποιημένες επιχειρήσεις ασφαλείας, με την προϋπόθεση πέραν όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, να διαθέτουν ισχυρό επιχειρηματικό ένστικτο, να αγαπούν τον χώρο που καλούνται να υπηρετήσουν και να μην υποκύπτουν σε μικροοικονομικά και μόνο συμφέροντα. Η ευγενής άμιλλά εξάλλου, πάντα αποτελεί κινητήρια δύναμη προόδου και για εμάς τους παλιότερους.

Σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, από την εμπειρία σας ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές εκδήλωσης;

Οι κίνδυνοι που απειλούν τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία των πελατών μας αλλά και την ίδια τους την ζωή σίγουρα ποικίλουν. Το προσωπικό μας καθημερινά αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά περιστατικά. Η ένοπλη απειλή της ζωής με σκοπό την κλοπή είναι κάτι συνηθισμένο για τους χειριστές του 24ωρου Κέντρου Λήψης Σημάτων. Καθημερινές περιπτώσεις εξάλλου, είναι η παραβίαση του χώρου με στόχο τη διάρρηξη, η βίαιη εισβολή με υλικές ζημιές, η αντιμετώπιση μιας εστίας φωτιάς και η  άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας. Παρά τις γνωστές σε όλους απειλές, θεωρούμε πως τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να συμβούν «σε άλλους» ποτέ σε εμάς τους ίδιους. Ασφαλώς πρόκειται για μία εσφαλμένη νοοτροπία. Αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανείς παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, αλλά και ακούγοντας προσωπικές ιστορίες συγγενών, φίλων, γειτόνων και γνωστών.

Περιγράψτε μας, μία δύσκολη περίπτωση που κατάφερε προσωπικό της εταιρείας σας να αντιμετωπίσει επιτυχώς;

Οι επιτυχίες, σίγουρα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος και είναι αναρίθμητες. Μια χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάμαι ακόμα, αν και μετά από πολλά χρόνια, είναι  η εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών που δρούσε στις εγκαταστάσεις συνδρομητή μας στην Κόρινθο το 2009. Ο πελάτης διατηρούσε μεταφορική εταιρεία με  ρυμουλκούμενα φορτηγά και με βασικό προορισμό την Ευρώπη μέσω Πάτρας-Μπάρι. Μετά από έλεγχο στο λιμάνι της Ιταλίας για 2 συνεχιζόμενες φορές, διαπιστώθηκε πως υπήρχαν λαθρομετανάστες στα φορτηγά του με αποτέλεσμα να του κατασχεθούν 2 νταλίκες με το εμπόρευμα και να διασυρθεί νομικά για διακίνηση λαθρομεταναστών. Κατόπιν αυτών, αφού ερεύνησε την υπόθεση ο ίδιος ως κατηγορούμενος, κατέληξε πως δεν είχαν καμία ανάμιξη οι οδηγοί, οι μόνιμοι εργαζόμενοι του στην Κόρινθο και ο φύλακας. Τότε ήταν που ζήτησε την βοήθειά μας. Σε λίγες μόλις ώρες και με άκρα μυστικότητα, εγκαταστάθηκαν κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συνδέθηκαν με το 24ωρο ΚΛΣ μέσω της υπηρεσίας μας οπτικής επιβεβαίωσης. Μετά από δύο μόλις βράδια και πριν μία ακόμη προγραμματισμένη μεταφορά φορτίου, οι χειριστές μας έλαβαν σήμα κίνησης στον φυλασσόμενο χώρο και είδαν σκιές να σέρνονται και να εισβάλλουν στο φορτηγό. Άμεσα κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. για το υπερεπείγον χαρακτήρα του περιστατικού. Οι Αρχές έψαξαν διεξοδικά το φορτηγό αφαιρώντας όλο ο εμπόρευμα και τελικά βρήκαν 25-30 λαθρομετανάστες επιμελώς κρυμμένους μέσα σε κούτες συσκευασίας. Ήταν τέτοιος ο αριθμός των κρατουμένων, που θυμάμαι πως δεν χωρούσαν σε περιπολικά και κλήθηκαν αστυνομικές κλούβες για την μεταφορά τους! Σήμερα τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ρουτίνα, οι Αρχές το γνωρίζουν πλέον και οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. Παρόλα αυτά, ο τρόπος δράσης υφίσταται ακόμα, με την μέθοδο ύπνωσης του φύλακα μέσα στο φυλάκιο με ειδικό σπρέι ώστε να εμποδιστεί κάθε πιθανή απειλή για τους παραβάτες. 

Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στον κλάδο φύλαξης;

Οι σπουδές μου στο τομέα των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιών συστημάτων, σίγουρα αποτέλεσε το εφαλτήριο να  πειραματιστώ  με την ηλεκτρονική ασφάλεια. Την δεκαετία του ’80 η παροχή υπηρεσιών ασφαλείας ήταν ένα ανερχόμενο επάγγελμα που συνδύαζε τεχνολογία, μεταποίηση, εμπορία, εγκατάσταση αλλά και υπηρεσίες συνδρομητικής βάσης, κάτι που τότε φάνταζε ως μεγάλη πρόκληση. Λίγο αργότερα το 1989, δεν άργησα να διαπιστώσω το κενό του κλάδου, εφόσον δεν υπήρχε ένα 24ωρο Κέντρο Λήψης Σημάτων Συναγερμού (ΚΛΣ)  που να φιλοξενούσε πελατολόγιο άλλων εγκαταστατών, προκειμένου να παρέχονται  ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας στους πελάτες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο κι έχοντας εξασφαλίσει κάποιες ισχυρές συνεργασίες, ξεκίνησα την λειτουργία της Spartan Security, που έμελλε να υπάρξει το πρώτο ΚΛΣ που φιλοξένησε συνδρομητές ενός μεγάλου δικτύου εγκαταστατών. Να σημειωθεί πως έως τότε οι καταναλωτές δεν είχαν την δυνατότητα να λάβουν 24ωρη ηλεκτρονική ασφάλεια και ταυτόχρονη τεχνική υποστήριξη από τον εγκαταστάτη της επιλογής τους.

Τι σήμανε για τη Spartan Security η εξαγορά της Κατράντζος Security, που αποτέλεσε από τις πρώτες σημαντικές εταιρείες του κλάδου της στην Ελλάδα;

Η εξαγορά της Κατράντζος Security αποτέλεσε τη συνέχεια πολλών μικρότερων ακόμα εξαγορών, γι’ αυτό και υπήρχε προηγούμενη εμπειρία. Παρόλα αυτά, δεν σας κρύβω πως η Κατράντζός Security υπήρξε προσωπικά για μένα η εξαγορά με την σημαντικότερη συναισθηματική αξία και όχι λόγω του μεγέθους της, αλλά γιατί υπήρξε ηγέτιδα επιχείρηση ασφαλείας  κατά το ξεκίνημά μου στις δεκαετίες ‘70 και ’80. Τότε πράγματι πρωτοστατούσε στην ελληνική αγορά κι αποτέλεσε μεγάλο σχολείο και παράδειγμα προς μίμηση για τις γενιές που ακολούθησαν.  Είναι τιμή μου που τα έφερε έτσι η ζωή και μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω να υπηρετώ την ασφάλεια της νέας γενιάς των πελατών αυτής της θρυλικής εταιρείας, από την θέση του ηγέτη αυτή την φορά. Σίγουρα αυτή η εξαγορά αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ιστορία μας.

Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της Spartan  Security για το 2021; 

Βασική επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του 24ωρου Κέντρου Λήψης Σημάτων (ΚΛΣ) και Εικόνας της Spartan Security μέσω στοχευμένων επενδυτικών κινήσεων. Πρακτικά είμαστε σε διαδικασία επέκτασης των εγκαταστάσεων και των διοικητικών μας υπηρεσιών σε νέα σύγχρονα και ευμεγέθη γραφεία, που θα εξυπηρετούν αρτιότερα την λειτουργία των τμημάτων μας και τις αυξημένες μας ανάγκες, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού μας κατά την τελευταία τριετία κατά 40%.  Το πιο σημαντικό είναι πως στις νεοσύστατες αυτές εγκαταστάσεις ήδη ετοιμάζεται ένα ολοκαίνουριο ΚΛΣ, πρότυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη, από άποψη χρήσης νέων τεχνολογιών, σχεδιασμού, ασφάλειας, άνεσης και αισθητικής. Ασφαλώς και οι εγκαταστάσεις του υφιστάμενου ΚΛΣ που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, θα παραμείνουν πλήρως στελεχωμένες και σε αδιάλειπτη λειτουργία. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός έγινε με βάση δυο βασικούς πυλώνες:  –  Ένας δοκιμασμένος, στελεχωμένος  και αξιόπιστος  ΚΛΣ με εύκολη πρόσβαση για τους  χειριστές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε παράλληλη λειτουργία. –  Ένας επίσης πλήρως στελεχωμένος ΚΛΣ, σχεδιασμένος εξαρχής  κτιριακά αρχιτεκτονικά, τεχνολογικά και τηλεπικοινωνιακά με βάση την εμπειρία 32 χρόνων σε τελείως διαφορετική τοποθεσία εντός Αττικής.  Το όραμά μου εδώ και μια δεκαετία περίπου για δύο  διαφορετικούς υπερσύγχρονους ΚΛΣ, το 2021 θα πάρει σάρκα και οστά!

Τελευταίες ειδήσεις