Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Η κατάρρευση της FTI δείχνει ότι στις πιστώσεις δεν υπάρχει «too big to fail»

Η κατάρρευση της FTI δείχνει ότι στις πιστώσεις δεν υπάρχει «too big to fail»

Τις επιπτώσεις από την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού της FTI μετρά ο τουριστικός κλάδος που αναμένει ζημιά εκατομμυρίων ευρώ και απώλεια άνω των 2.000 θέσεων εργασίας.

Κάνοντας αναφορά στην υπόθεση της Thomas Cook – που επίσης κήρυξε πτώχευση το 2019, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων, ο κ. Πάνος Λυμπερίου, Sales Representative στην Atradius Greece, επισημαίνει ότι «δυστυχώς βλέπουμε ένα αντίστοιχο σενάριο να διαμορφώνεται με την FTI, η οποία αποτελούσε το τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ευρώπης, κάτι που μας δείχνει εμπράκτως για άλλη μια φορά, αυτό που συζητάμε στον κλάδο των πιστώσεων: Δεν υπάρχει “too big to fail”».

Οι ξενοδόχοι που είχαν συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό αναμένουν μετά την ολοκλήρωση της σεζόν να δουν τις απώλειες που έχουν στις κρατήσεις, ωστόσο μία πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι στην Κρήτη υπολογίζεται ότι μπορεί να περιοριστούν και κατά το ήμισυ σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Αποζημιώσεις από ιδιωτικούς φορείς σε ότι αφορά εκκρεμότητες σε οικονομικές συναλλαγές γίνονται στην περίπτωση που υφίσταται ασφαλιστήριο συμβόλαιο για πιστώσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Λυμπερίου «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας και τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, υπάρχουν συνολικές απαιτήσεις ύψους περίπου 1,8 εκ ευρώ προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προέρχονται από τιμολογήσεις κυρίως του 2023. Τα ξενοδοχεία φαίνεται ότι είχαν δράσει προληπτικά για το 2024, καθώς στην πλειοψηφία τους, είχαν λάβει προπληρωμές για τις κρατήσεις τους».

Και προσθέτει ότι «η μεγάλη ζήτηση των τουριστών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, θα καλύψει το όποιο χαμένο έδαφος προκύψει από τις ακυρώσεις των κρατήσεων.

Πέρα από το προφανές δυσάρεστο γεγονός των εργαζομένων οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι, τα ξενοδοχεία καθώς και τα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία συνεργάζονταν σε μεγάλο βαθμό με την FTI και την θυγατρική της στην Ελλάδα, θα κλονιστούν σημαντικά, με την φετινή καλοκαιρινή σεζόν την οποία διανύουμε, να καθορίζει τον βαθμό της ζημιάς που θα υποστούν».

Βίκυ Γερασίμου (δημοσιογράφος insurancedaily.gr, διευθύντρια έκδοσης περιοδικό «am»)

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις