Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Η περίπτωση της ΧΡΩΠΕΙ και το μπαράζ αναπλάσεων σε βιομηχανικά ακίνητα

Η περίπτωση της ΧΡΩΠΕΙ και το μπαράζ αναπλάσεων σε βιομηχανικά ακίνητα

Συνεχίζονται τα έργα ανάπλασης σε παλαιά βιομηχανικά ακίνητα που παρέμεναν αναξιοποίητα επί δεκαετίες στον αστικό ιστό τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργεία Πειραιώς), το οποίο όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , θα φιλοξενήσει ένα μεγάλοproject κοινωνικής κατοικίας, που έχει ως σκοπό να αυξήσει το απόθεμα των κατοικιών.

Μετά την εξαγγελία αυτή έπεσαν επισήμως τίτλοι τέλους στο φιλόδοξο κυβερνητικό πλάνο για την εγκατάσταση της Πολιτείας Καινοτομίας στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο επί της οδού Πειραιώς. Θυμίζουμε ότι το τεχνολογικό πάρκο θα υλοποιούνταν μέσω ΣΔΙΤ, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει ότι ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάμβανε την κατασκευή και λειτουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» για τουλάχιστον 30 χρόνια, ενώ θα επωμιζόταν εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό.

Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εκπονηθεί, στους χώρους προβλέπονταν η δημιουργία
εκθεσιακού χώρου, συνεδριακού κέντρου, λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, αναψυκτήριων, γυμναστήρια, καταλύματα (για ερευνητές και επισκέπτες), αλλά και δύο υπόγειων σταθμών στάθμευσης περίπου 600 οχημάτων για τις ανάγκες εργαζομένων και επισκεπτών καθώς και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.

Το έργο θα έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ αλλά μετά από τις διαδοχικές αποτυχημένες διαγωνιστικέςδιαδικασίες «ναυάγησε», με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά. Στη θέση λοιπόν του τεχνολογικού πάρκου θα γίνουν κατοικίες με τη μέθοδο της απλής αντιπαροχής. Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, όπου ο ανάδοχος θα κρατήσει έναν αριθμό κατοικιών, ενώ οι υπόλοιπες θα αποδοθούν στο Δημόσιο, το οποίο και θα τις διαθέσει στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται κα το μεγαλύτερο project στην ιστορία της Dimand που αφορά τo βιομηχανικό ακίνητο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) πλησίον της Γεωπονικής Σχολής. Τα πρώτα έργα στο ακίνητο των 50 στρεμμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορούν στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου, όπου θα λειτουργούν 6-7 κτίρια γραφείων και συναφών υποδομών. Ωστόσο, η Dimand, προχωρά τις συζητήσεις με ενδιαφερόμενους χρήστες για τη δημιουργία και φοιτητικών κατοικιών. H ολοκλήρωση του project προβλέπεται να γίνει τμηματικά μέχρι το 2027. Θα είναι το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο συγκρότημα γραφείων στην περιοχή του Βοτανικού. Η πρόκληση στο όλο εγχείρημα είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων που θα δουν την περιοχή ως μια νέα αστική ζώνη η οποία από την αφάνεια θα αναδειχθεί ως ένα σύγχρονος αστικός χώρος.

Εν τω μεταξύ, η Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ συνεχίζει της παλαιάς Χαλκόρ στην οδό Πειραιώς. Υπενθυμίζεται΄ότι πρόκειται για μια έκταση 70 στρεμμάτων, όπου η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Πολιτισμικού Τετραγώνου Μητροπολιτικής Εμβέλειας ή μια γειτονιά Τέχνης (Art District), όπως την αποκαλεί η εταιρεία, θέλοντας να εντάξει τις μελλοντικές χρήσεις του ακινήτου στον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, όπου λειτουργούν η Σχολή Καλών Τεχνών και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

«Δεύτερη» ζωή αναμένεται να αποκτήσουν και σημαντικά βιομηχανικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Η Dimand που προ ημερών εγκαινίασε το HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης με μια επένδυση κοντά στα 80 εκατ. ευρώ που θα παραδίδεται σταδιακά στους χρήστες μέχρι το τέλος του έτους, έχει ως επόμενο στόχο την  ανάπτυξη του συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ που περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος.

Η εκτιμώμενη αξία επένδυσης αντιστοιχεί σε 150 εκατ. ευρώ με συνεπενδυτή τη βιομηχανία αλουμινίου ΕLVIAL. Η κατασκευή για το έργο (που χρειάστηκε μία πενταετία για την αγορά, με την πολεοδόμηση να γίνεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος) αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ η περάτωση κατασκευής του συνολικού έργου θα υλοποιηθεί σε φάσεις, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2027. Στη συγκεκριμένη έκταση 23 στρεμμάτων, θα αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις