Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Η πορεία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού – Από τον πύργο Atrina και το Agora ως την πτώχευση

Η πορεία του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού – Από τον πύργο Atrina και το Agora ως την πτώχευση
Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως έγινε γνωστό σήμερα (21.7.2024), με ανακοίνωση στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» έφυγε από τη ζωή ο εργολάβος – επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός, σε ηλικία 91 ετών. 

Ο Μπάμπης Βωβός γεννήθηκε το 1934 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά, ήταν το 9ο παιδί της οικογένειας του όμως από πολύ μικρός έδειχνε ότι είχε αγάπη για το διάβασμα και στο σχολείο του έλαμψε με τις άριστες επιδόσεις του. Με τη συνεχή μελέτη κατάφερε να έχει μία θέση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, παρακούοντας τις παραινέσεις των δικών για να γίνει χωροφύλακας γιατί εκείνος είχε άλλα σχέδια για το μέλλον του. 

Ερχόμενος στην Αθήνα, παράλληλα με τις σπουδές του πιάνει αμέσως δουλειά για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα δίδακτρα και το ενοίκιο του σπιτιού του. Στο δεύτερο έτος στο Πολυτεχνείο έπιασε δουλειά στο τεχνικό γραφείο «Καλφόπουλος – Ιωαννίδης». Εκεί γνώρισε τους δύο μετέπειτα συνεργάτες του, τους εργολάβους από τη Μύκονο Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, με τους οποίους δημιουργεί μια εταιρεία που μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να είναι κυρίαρχη, κατασκευάζοντας πάνω από 150 κτίρια. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ακολουθεί μοναχική πορεία και κατασκευάζει με δική του εταιρεία πια, το πρώτο του κτιριακό συγκρότημα γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στον αριθμό 32. Έγινε ο πρώτος Έλληνας επιχειρηματίας που ξέφυγε από τον ρόλο του εργολάβου – κατασκευαστή και έφτιαξε μια πραγματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, όπου επέλεγε το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, έβρισκε χρηματοδότηση για το ακίνητο και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν.

Το άστρο του Μπάμπη Βωβού έλαμπε στην Αθήνα για τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, περίοδο που είχε κατασκευάσει, και την οικία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη, με μεταφορά συντελεστή δόμησης, ενώ απέκτησε την ομάδα μπάσκετ του Αμαρουσίου.

Στην περιοχή του Αμαρουσίου κατασκεύασε, το 1980 -τη χρονιά που υψώνεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας- το πρώτο μεγάλο κτίριο γραφείων, ο εμβληματικός γυάλινος 18όροφος πύργος «Atrina» που πήρε το όνομά του από τα αρχικά των ονομάτων των τριών παιδιών του: Άρης, Τριάδα, Ναταλία.

Το 1987 ολοκληρώθηκε το «Agora», ενώ το τελευταίο μεγάλο κτίριο στην ίδια λεωφόρο ήταν το «Monumental» που λειτούργησε το 1999, με τον Μπάμπη Βωβό να στρέφει έκτοτε το ενδιαφέρον του προς άλλες περιοχές όπως η Λεωφόρος Αθηνών και η παραλιακή. Το 1999 τα κέρδη της εταιρείας υπολογίζονται σε περισσότερα από 6,5 δισ. Τότε είναι η εποχή που ανοίγει η πόρτα της «Σοφοκλέους» διάπλατα για την εταιρεία του Βωβού η οποία πλέον ανοίγει τα κατασκευαστικά «φτερά» της και για άλλες περιοχές. 

Προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν άρχισε να παίρνει τα ηνία του ομίλου ο γιος του Άρης Βωβός, υπήρξε προσπάθεια για στροφή προς νέες κατηγορίες ακινήτων, πέραν των κτιρίων γραφείων, όπως τα εμπορικά κέντρα (κατασκεύασε ένα εμπορικό κέντρο στο Νέο Φάληρο, ενώ το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού έμεινε στα μπετά) και τα τουριστικά ακίνητα. Όμως όταν ήρθε η κρίση το 2008 τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά και τα έσοδα μειώνονταν, ο Μπάμπης Βωβός και ο γιός του κατέθεσαν την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας. 

Μόνο από την ακύρωση μίας σύμβασης παραχώρησης στο κτιριακό συγκρότημα του Φαλήρου, η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού κατέγραψε ζημιά 39,8 εκατ. το 2011. 

Το 2018, πλειστηριάστηκε η βίλα της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό. Το 2019 προχώρησε και η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκαν στην «babis vovos» εκτιμώμενης αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το «στοιχειωμένο» Mall του Βοτανικού.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις