Site icon NewsIT

Η Τουρκία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG με τη Shell

02.09.2024 | 15:45
Η Τουρκία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG με τη Shell

Δεκαετή συμφωνία υπέγραψε η Άγκυρα με τη Shell για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με δυνατότητα ανακατεύθυνσης της προμηθευόμενης ποσότητας στην Ευρώπη. 

Η Shell συμφώνησε στην πώληση ποσότητας ισοδύναμης με περίπου 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην τουρκική κρατική εταιρεία Botas ετησίως από το 2027 και μετά, με βάση τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, «η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής ζήτησης αερίου της χώρας το 2023».

Με τη σύμβαση αναμένεται, επίσης, «η δυνατότητα παράδοσης του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας», σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας αποκαλύπτει τα σχέδια της κρατικής τουρκικής ενεργειακής εταιρείας να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό διεθνή εμπορικό ρόλο, εν αντιθέσει με σήμερα που κυρίως εισάγει φυσικό αέριο για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης.

 Ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να καταστεί κόμβος φυσικού αερίου και προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό το λόγο έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για τη διεύρυνση της δυνατότητας εισαγωγής LNG αλλά και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής στη Μαύρη Θάλασσα.

Ήδη, η χώρα εξάγει μικτές ποσότητες στο μπλοκ, αλλά οι ροές είναι περιορισμένες λόγω της χωρητικότητας του αγωγού στα δυτικά σύνορά της με τη Βουλγαρία.

Η Botas αγοράζει φυσικό αέριο, το οποίο προμηθεύεται μέσω αγωγών, από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ενώ η Αλγερία και οι ΗΠΑ αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τον Μάρτιο, η Botas υπέγραψε άλλη μια 10ετή συμφωνία για την προμήθεια 2,5 εκατ. τόνων ετησίως από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version